Ondertussen in het Witte Huis overlegt Bush met topgeneraals over Irak

Za 21 Oktober 2006 16:27 | Frank | 3417 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush overlegt zaterdag met zijn topgeneraals over de te volgen strategie in Irak. Het geweld in het Arabische land is in oktober alleen maar toegenomen. Behalve voor burgers is de maand nu ook al een van de bloedigste voor het Amerikaanse leger.


In de Verenigde Staten klinkt steeds luider de roep om een ander beleid in Irak. Over drie weken volgen tussentijdse verkiezingen voor een deel van het Congres en de Republikeinen staan er in de peilingen belabberd voor, mede doordat er geen einde lijkt te komen aan de spiraal van geweld in het Arabische land.

Bush ontmoette vrijdag al generaal John Abizaid, zijn topcommandant in het Midden-Oosten. Zaterdag voegen vicepresident Dick Cheney en nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley zich bij hen. Door middel van een videoverbinding vanuit Bagdad spreekt ook generaal George Casey mee.

Witte Huis-woordvoerder Tony Snow probeerde vrijdag de indruk weg te nemen dat het om crisisoverleg gaat. De besprekingen stonden „al weken gepland”, aldus de zegsman. Minister van Defensie Donald Rumsfeld noemde de gesprekken „niets bijzonders”.

Bush zelf toonde zich vrijdag standvastig. „Ons doel in Irak is duidelijk en onveranderlijk”, zei hij in een toespraak tot partijgenoten. Hij stelde dat Democraten die uit zijn op een koerscorrectie, zich begeven op een pad dat leidt tot „twijfel en nederlaag”. Bush weet de steeds ernstigere geweldsgolf aan Iraakse opstandelingen die proberen de uitkomst van de verkiezingen van 7 november te beïnvloeden.

Tot nog toe zijn in Irak 75 Amerikaanse militairen omgekomen, volgens de telegraaf he. Vrijdag kwam het ernstigste geweld uit de zuidelijke stad Amara. Door zware gevechten tussen politie en sjiitische militieleden kwamen zeker 25 mensen om het leven en raakten honderd gewond.

Bron: Telegraaf