Twintig jaar celstraf voor Zwarte Cobra

Di 17 Januari 2006 23:50 | Frank | 3030 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
NEW YORK (ANP) - De rechtbank in New York heeft de Nederlandse drugshandelaar Henk R., ook wel de Zwarte Cobra genoemd, dinsdag tot twintig jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dollar boete veroordeeld. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat M. Teurlings laten weten.

Een Amerikaanse jury bevond de meermalen voor drugshandel veroordeelde Nederlander eind september al schuldig aan het voorbereiden van de smokkel van xtc naar New York. De rechter heeft dinsdag de strafmaat bepaald. Volgens Teurlings zei hij tijdens de uitspraak dat ,,als het kon'' hij R. levenslang had willen geven.

Het gaat in deze kwestie om een omstreden veroordeling. Minister Donner (Justitie) heeft de Verenigde Staten namelijk in deze zaak om opheldering gevraagd over een verboden actie van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA op Nederlands grondgebied.

Illegale activiteiten
Teurlings beklaagde zich in september tijdens de rechtszaak van zijn cliënt al bij de minister. Toen kwamen de illegale activiteiten van de DEA in Nederland aan het licht. Ze stonden beschreven in documenten van de Amerikanen zelf.

Uit deze stukken bleek dat een Nederlandse criminele informant samen met een Amerikaanse DEA-agent R. vanuit Nederland probeerden te bewegen xtc naar de VS te smokkelen. Deze manier van uitlokking zonder toestemming is in Nederland verboden.

Justitie in Nederland had een Amerikaans verzoek hiertoe afgewezen. De Amerikanen hebben hun operatie toch op eigen houtje doorgezet. De advocaat vindt dat uit deze zaak in ieder geval onmiskenbaar duidelijk is geworden dat de rechten van Nederlandse verdachten in de Verenigde Staten op ,,alle mogelijke manieren'' worden geschonden.

Volgens Teurlings hebben de Amerikaanse aanklagers namelijk tijdens het proces tegen R. ook getuigen van de verdediging geïntimideerd. Daardoor durfden die in september niet naar New York te komen om hun verhaal te doen tijdens de rechtszaak.

Bron: Planet.nl