Britse regering beschermde monster van Loch Ness

Zo 8 Januari 2006 10:00 | Frank | 2566 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - Zijn bestaan is nooit bewezen, maar toch heeft de Britse regering in de jaren tachtig van de vorig eeuw zich gebogen over de vraag hoe het monster van Loch Ness ongedeerd zou blijven.

Tijdens het bewind van premier Thatcher vreesden ambtenaren dat stropers en trofeejagers zouden proberen het legendarische monster in handen te krijgen, als die ooit tevoorschijn zou komen. De Britse krant The Sunday Times heeft documenten in handen waaruit blijkt dat het ministerie voor Schotland en zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken zich met de zaak bezig hielden.

Uit de stukken blijkt dat tien jaar eerder de bescherming van ‘Nessie’ al op het hoogste niveau was besproken, nadat de toenmalige minister voor Schotland foto's onder ogen had gehad waarop het monster te zien zou zijn. In de jaren tachtig gebeurde dat opnieuw, nadat Zweden had gevraagd hoe ze het vermeende monster van Storsjö konden beschermen.

De ambtenaren hadden zelf wel door dat ze zich op glad ijs bevnden. ‘Het spijt me u te moeten storen met een onderzoek dat onmiddellijk zal worden begroet met een lachsalvo’, luidde de begeleidende tekst van een memo.

Uiteindelijk bleek geen aparte wetgeving nodig om Nessie voor het nageslacht te behouden. De bestaande wet voor Natuurbescherming bleek afdoende om te voorkomen dat het monster uit het Schotse Loch Ness zou worden ontvreemd.

Bron: Volkskrant