Kwestie-Pasic is bizar en wringt aan alle kanten

Ma 24 Juli 2006 11:13 | Frank | 2204 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Met een tijdelijke verblijfsvergunning voor studie kent de affaire rond de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic een bizarre ontknoping. De Nederlandse autoriteiten onder de politieke verantwoordelijkheid van minister Verdonk hebben in het afgelopen half jaar alles in het werk gezet om haar wegens illegaal verblijf het land uit te krijgen. Op de ambassade in het Bosnische Sarajevo deed ze in mei haar vwo-examen.

Vervolgens vroeg zij een machtiging voor voorlopig verblijf (mvv) aan. Die is haar nu toegekend.

Volgens een woordvoerder van Verdonk voldeed Pasic aan alle voorwaarden, hoewel zijn minister eerder had verklaard dat het meisje fraude had gepleegd. Die voorwaarden zijn: eigen middelen van bestaan, een uitnodiging van een instelling voor studie en geen criminele antecedenten.

De Universiteit van Leiden deed het verzoek om toelating bij de IND en de dienst reageerde op basis van de drie voorwaarden positief. Er waren diverse particulieren en fondsen die haar studie wilden betalen en ze had geen crimineel verleden. ,,Er was geen reden om haar niet toe te laten’’, aldus de woordvoerder.

Maar wringen doet het wel. Samenleving en politiek waren eerder ernstig verdeeld of dit intelligente meisje wel of niet mocht blijven. Verdonk werd er van beticht dat ze Pasic ’misbruikte’ voor haar eigen populariteitscampagne.

De affaire begon toen Pasic op 18 januari door de vreemdelingenpolitie uit de zesde klas werd geplukt van een vwo in Winterswijk. Haar aanvraag voor een tijdelijke verblijfsvergunning was afgewezen en ze mocht het beroep tegen de afwijzing niet afwachten.

Pasic was vorig jaar samen met haar uitgeprocedeerde ouders teruggekeerd naar Kosovo met medeneming van bijna 7000 euro vertrekpremie. Zij zat toen in de vijfde klas en wilde liever hier haar school afmaken. Haar Nederlandse gastouders vroegen twee keer een verblijfsvergunning aan en deze werden afgewezen. Vervolgens reisde ze op een illegaal verkregen Frans toeristenvisum naar Nederland.

Van de rechter kreeg ze na haar aanhouding uitstel van vertrek en wat volgde was een gang langs diverse rechters en media. Minister Verdonk reageerde getergd.

Ze meende dat Pasic fraude had gepleegd door op een Frans toeristenvisum naar Nederland te reizen. Van het College ter bescherming van Persoongegevens kreeg de minister op haar kop, omdat ze de privacy van Pasic had geschonden.

De rechter stelde Pasic ook in hoger beroep in het ongelijk en dus vertrok ze eind april naar Sarajevo om vervolgens binnenkort legaal weer terug te keren. Ze gaat rechten studeren.
Bron: Trouw

Reacties

    Verdonk reageerde getergt...........

    Ma 24 Juli 2006 00:00 | Angelique |
     het was een mooi stuk theater niet waar? wringt en rammelt het hele Ned.Asielbeleid niet aan alle kanten??? als men vrienden heeft met geld enz.dan kan men een gok wagen(zie Pasic) het is toch bizar dat er mensen uitgezet  die hier almeer dan een decennia zijn ?? Wat is het struikelblok voor een al geheel pardon??? Kan de Regering dit eens aan mij uitleggen?? groetjes Angelique