Ubuntu Edgy Eft op komst: what's next?

Zo 22 Oktober 2006 10:53 | Frank | 3110 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De ontwikkelaars van een van de populairste Linux-distributies van dit moment hebben deze week de eerste release candidate beschikbaar gesteld van Ubuntu 6.10 'Edgy Eft'. De uiteindelijke nieuwe versie van deze op Debian-gebaseerde Linux-distributie staat gepland voor 26 oktober. De verwachting is dat deze geplande releasedatum gehaald zal worden. Aangezien de voltooïng van Edgy Eft nadert heeft Mark Shuttleworth, de initiator van het Ubuntu-project, de plannen voor de volgende versie van de distributie onthuld.


De vernieuwingen die eind deze maand in de definitieve versie van Edgy Eft aanwezig zullen zijn, werken mogelijk niet allemaal vlekkeloos. Edgy Eft is dan ook bedoeld als 'testplatform' voor nieuwe innovaties en ideeën. In de RC1 van Edgy Eft is reeds een nieuw 'startsysteem' in de distributie geïmplementeerd dat het enigszins gedateerde init-systeem van sysvinit moet vervangen. Het nieuwe systeem, genaamd 'upstart' is event-gebaseerd en zal voor de eindgebruiker voornamelijk merkbaar zijn omdat de opstarttijd van het besturingssysteem wordt verkort. Daarnaast is het nieuwe startsysteem beter in staat om met een veranderende hardwareconfiguratie om te gaan, zoals het aansluiten en ontkoppelen van usb-opslagmedia of wegvallende netwerkverbindingen. Verder bevat de pre-release van Ubuntu 6.10 diverse bèta- en testversies van de bijgevoegde softwarepakketten. Onder andere Firefox 2.0 en Gaim 2.0 zijn pakketten die wel in de distributie zitten, maar waarvan nog geen stabiele versie beschikbaar is. Verder zal Edgy Eft voorzien zijn van een nieuwe theme voor Gnome en worden diverse Mono-applicaties als standaard ingesteld voor bepaalde zaken.

Na Edgy Eft zal de volgende Ubuntu-versie de naam 'The Feisty Fawn' krijgen met versienummer 7.04. Deze versie zal volgens de huidige planning op 19 april 2007 verschijnen. Hoewel nog niet precies is vastgesteld wat er vernieuwd zal zijn in deze versie van Ubuntu, is al wel duidelijk waar de grootste aandacht aan zal worden besteed. Een doel voor Ubuntu 7.04 is betere ondersteuning voor laptop- en desktophardware. Daarnaast zal er veel energie worden gestoken in grafische effecten voor de desktop en verbeterde multimedia-ondersteuning. Met name dit laatste wordt door velen nog gezien als een van de zwakkere punten van Linux op de desktop.

Bron: Tweakers