Diplomaten bezoeken Iraanse nucleaire installatie

Za 3 Februari 2007 23:54 | Frank | 2991 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Iran heeft zijn nucleaire installatie bij Isfahan zaterdag opengesteld voor een grote groep internationale diplomaten. Het idee daarachter was de bezoekers te laten zien dat het Iraanse nucleaire programma alleen vreedzame doelen dient, aldus Ali Ashgar Soltanieh, de belangrijkste Iraanse gezant bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Het was het eerste bezoek van diplomaten in een Iraanse nucleaire installatie sinds de VN-Veiligheidsraad op 23 december instemde met economische sancties tegen Iran, dat weigert zijn uraniumverrijkingsprogramma te staken. De raad gaf Iran zestig dagen de tijd om het programma op te schorten, anders volgen verdere maatregelen. Die periode loopt later deze maand af.

De Iraanse president infoMahmoud Ahmadinejad zinspeelde er donderdag op dat de centrifuges volgende week zullen worden ingeschakeld. Experts schatten echter dat het nog jaren zal duren voordat alle centrifuges goed functioneren.

Vooral de Verenigde Staten en Israël zijn bang dat Iran meer uranium zal verrijken dan nodig is om energie op te wekken en vervolgens zal gebruiken voor een atoombom.

Robert gatesWillen de VS een oorlog?
Volgens Robert Gates niet, maar voor de rest is het onduidelijk. Op dit moment is er nog sprake van een diplomatiek spel. De VS zoeken nieuwe bondgenoten in het Midden-Oosten, dat zijn de de soennieten. In Irak woedt een burgeroorlog. Iran is sterker geworden. Irak heeft een sjiitische regering, Teheran speelt sinds de zomeroorlog 2006 in het Palestijns-Israëlische conflict via Syrië en Hezbollah een grotere rol. Washington is er heel veel aan gelegen dat Iran niet de nieuwe regionale grootmacht wordt.

Bronnen:

Bron: Zie artikel