Daklozen opgeroepen zich te verzekeren

Do 17 November 2005 11:30 | Frank | 2221 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Dak- en thuislozen zonder postadres worden vanaf woensdag tijdens een voorlichtingstournee opgeroepen een zorgverzekering af te sluiten. Met twee bussen rijdt de Landelijke Vereniging van Thuislozen (LVT) de komende maand door het land om informatie te geven over de nieuwe zorgverzekering in grote en middelgrote steden.

De doelgroep bestaat naar schatting uit 45 duizend personen, zegt voorzitter Jetty Alberts van de LVT. Deze daklozen staan niet geregistreerd bij de sociale dienst en ontvangen geen uitkering. Ook zijn zij momenteel niet verzekerd tegen ziektekosten. In het nieuwe zorgstelsel is vrijwel iedereen verplicht zich te verzekeren. Wie op 1 mei volgend jaar nog niet is verzekerd, krijgt een boete.

In de bussen zitten onder anderen ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, belastingdeskundigen en medewerkers van zorgverzekeraars. Zij proberen de doelgroep via de sociale diensten aan een postadres te helpen. Tot nu toe slagen daklozen daar niet in door regelgeving, zegt Alberts. "We moeten daar puur laagdrempelig, op een eenvoudige manier van onderaf vorm aan geven."

De door het ministerie van Volksgezondheid gefinancierde 'Attention-on-Tour' start woensdag in Emmen. Deze week volgen verder nog Enschede en Lelystad. In overleg met opvanginstellingen en gemeenten wordt een standplaats gezocht bij een plaatselijk inloopcentrum, de nachtopvang of andere plaatsen 'waar veel daklozen komen'. Uiteindelijk moet het verkrijgen van een postadres ertoe leiden dat de daklozen in de 'reguliere maatschappij' terugkeren.

Bron: ANP