Russische politie slaat anti-Poetin demonstratie neer

Za 3 Maart 2007 17:58 | Frank | 2957 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

In Sint Petersburg zijn rellen uitgebroken tussen leden van de Russische oppositie en de oproerpolitie. De demonstratie in het centrum van Sint Petersburg is hard neergeslagen.
Bijna 5000 demonstranten ageerden er ondanks een verbod van de autoriteiten tegen de politiek van president Vladimir Poetin.


De demonstranten braken door een politiekordon en trokken onder meer over de belangrijkste boulevard in het centrum van de stad, de Nevski Prospekt. Honderden betogers zijn opgepakt. Van de autoriteiten mocht de demonstratie alleen plaatsvinden ver buiten het centrum van de stad. Maar de Russische oppositie, verenigd in het samenwerkingsverband Ander Rusland, wilde Poetins stevige greep op de macht duidelijk aan de kaak stellen. Tevens is de leider van de oppositie, Edoeard Limonov, gearresteerd.

Ze riepen onder meer "Weg met de corrupte machthebbers!" en "Rusland (moet) zonder Poetin". De betogers kwamen uit verschillende politieke stromingen uit de oppositie zoals nationalistische neo-bolsjewieken en liberale democraten.

"Ik ben hier gekomen, omdat ik tegen dit systeem ben, dat niet van verkiezingen houdt en demonstraties verbiedt. En ik ben tegen het machtsmisbruik door bureaucraten", aldus een lid van de Jabloko-partij. Die sociaal-liberale partij is door de autoriteiten verboden mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 11 maart. Critici stellen dat het Kremlin bang is dat de partij door de gemeenteraadsverkiezingen teveel invloed krijgt op de presidentsverkiezingen volgend jaar. Jakobo heeft kiezers nu opgeroepen blanco te stemmen.

Poetin wees vorige maand minister van Defensie Sergei Ivanov aan als zijn kroonprins. Dat betekent dat hij volgend jaar waarschijnlijk Poetin zal opvolgen als president van Rusland. Net als Poetin maakte Ivanov carrière in de Russische geheime dienst.

Kasparov
De organisatie was in handen van de voormalige premier Michail Kassijanov en ex-wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Kasparov poogt de tegenstanders van Poetin te verenigen. Hij was zaterdag tevreden over de betoging en zei dat iedereen die er kwam "de angst heeft overwonnen en angst is de laatste steunpilaar van het regime".

Ben benieuwd of de politie morgen ook zo hard optreedt als de pro-Kremlin-jeugd van Nasji de straat opgaat. (Niet dus.)

Bron: Nu / Trouw / Fok