Opnieuw Chinese rivier vergiftigd

Do 22 December 2005 12:44 | Frank | 2647 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SHANGHAI - Voor de tweede keer in een maand is een rivier in China ernstig vervuild door de illegale industriële lozing van gevaarlijke stoffen. De vervuiling trof een rivier in de zuidelijke provincie Guangdong, in het achterland van Hongkong. Zeker een half miljoen mensen zaten dinsdag zonder drinkwater uit de kraan.

Volgens de Chinese staatsmedia is er waarschijnlijk het afgelopen weekeinde bij onderhoudswerk in een grote zinksmelterij met cadmium vervuild afvalwater in de rivier terecht gekomen. Cadmium is een zwaar metaal dat veel gebruikt wordt bij de productie van batterijen. China is de grootste batterijenproducent ter wereld.

Als gevolg van de vervuiling zagen de autoriteiten zich dinsdag genoodzaakt de drinkwatervoorziening in de stad Shaoguan te staken van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. De rivier passeert na Shaoguan nog een andere stad van een half miljoen inwoners, voordat ze uitmondt in de delta van de Parelrivier bij Hongkong.


Volgens de provinciale krant van Guangdong is het vermoeden dat de zinkfabriek van Shenzhen verantwoordelijk is voor de vervuiling. Zhongjin Lingnan is het op twee na grootste metaalconcern van China. De milieu-inspectie van de provincie droeg de fabriek zondag op het lozen van afvalwater te staken. Een woordvoerder van het bedrijf merkte echter op dat het moeilijk te zeggen is wie verantwoordelijk is, omdat ‘er hier veel bedrijven aan de rivier liggen’.

De Chinese regering beval onlangs een landelijke inspectie van chemische bedrijven die aan een rivier liggen. Dit gebeurde nadat in november de lozing van honderd ton benzeen de watervoorziening van bijna tien miljoen mensen in en rond de noordelijke stad Harbin dagenlang in gevaar had gebracht. De benzeen kwam vrij na een explosie in een chemische fabriek.

De vervuiling werd dagenlang verzwegen door de verantwoordelijke autoriteiten. Voor straf werden de directie van de fabriek en het hoofd van de landelijke milieu-inspectie ontslagen. Een wethouder van de stad waar de fabriek ligt pleegde zelfmoord.

De kilometerslange benzeenvlek drijft inmiddels langzaam naar de grens met Rusland. China is bezig in allerijl een dam aan te leggen in de deels bevroren rivier, om te voorkomen dat het gif het buurland bereikt. Vlak over de grens ligt Khabarovsk, een stad met een half miljoen inwoners.

De voortdurende ongelukken in de Chinese industrie – vooral de mijnbouw is berucht – zijn doorgaans het gevolg van een gebrek aan veiligheidsdiscipline. In veel bedrijven wordt een loopje genomen met de wettelijke voorschriften om een zo hoog mogelijke productie te halen.

De Chinese economie groeit ook dit jaar weer met ruim 9 procent. Veel van de productie is nog inefficiënt en ernstig vervuilend.
Bron: ANP