Europees leger komt eraan.

Za 14 April 2007 18:25 | Frank | 5247 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier stelt dat er een Europees leger moet komen. "Op de lange termijn streven wij naar een Europees leger, die het Europese veiligheids- en defensiebeleid ondersteunt", aldus de sociaal-democraat. De minister krijgt bijval van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "We hebben een Europees leger nodig".

Er zijn steeds meer geluiden in Rechts Europa te horen dat er een Europees leger moet komen. Ook de Belgische premier Guy Verhofstadt en de Poolse president Lech Kaczynski steunen de oproep voor een Europees leger. Deze zou meer macht hebben dan de afzonderlijke legers van de lidstaten. Ook zou een Europees leger een tegenwicht kunnen zijn voor het Amerikaanse leger. Momenteel kan de EU alleen NAVO-troepen optrommelen, maar is er geen eigen leger voorhanden.

Tevens heeft Duitsland aangegeven het Amerikaanse anti-raketschild in Polen en Tsjechië te willen steunen. Het zou Europa moeten beschermen tegen proliferatie, massavernietigingswapens en terrorisme. Wel vindt Duitsland dat stricte coördinatie met de NAVO en Rusland noodzakelijk is. Ook zal er een raketschild in het zuiden van Europa moeten komen, omdat met het huidige plan alleen Noord- en Centraal-Europa beschermd zijn.

In 1952 was het idee van een Europese Defensie Gemeenschap al in een vergevorderd stadium. Alle zes lidstaten hadden het verdrag ter oprichting hiervan al ondertekend. Het Franse parlement stemde uiteindelijk tegen, waardoor het Europese leger er nooit gekomen is. In 2003 waren Duitsland en Frankrijk opnieuw tegen het Europese leger.

Vorig jaar was het al D66-lijsttrekker Alexander Pechtold die vondt dat de Europese Unie een gezamenlijk leger op moest richten. Dit om een tegenwicht te kunnen bieden tegen de Verenigde Staten. "Er is één antwoord vanuit Europa nodig."

Pechtold spuit zijn gal over de huidige regering onder leiding van George Bush. "Hij heeft zich geprofileerd als een politieagent die geïnteresseerd is in olie, het tot in treurens toe najagen van terroristen en [die] mensenrechten aan zijn laars lapt". Een Europees leger zou volgens Pechtold goed zijn om in te grijpen in de ''brandhaarden van deze wereld''.

Bron: FOK!