Omstreden bos binnen halfjaar gekapt voor navo basis in duitsland.

vrijdag 9 december 2005 14:29 | Frank | 4396 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
(Novum) - Zes hectare bos bij het Zuid-Limburgse Schinveld moet binnen een halfjaar worden gekapt. Dat heeft secretaris-generaal Ton Annink van het ministerie van Justitie vrijdag gezegd in een gesprek met waarnemend burgemeester Jos Zuidgeest van de gemeente Onderbanken. Schinveld maakt deel uit van deze gemeente. Een week geleden gaf de Raad van State toestemming voor de kap van het bos. Actievoerders houden het bezet.

De kap van het stuk bos is volgens het ministerie nodig om de bereikbaarheid van de Navo-vliegbasis in het Duitse Geilenkirchen te verbeteren. Door de hoogte van de bomen wordt niet voldaan aan de veiligheidseisen die de Navo stelt.

In maart begint het broedseizoen van vogels en dan mag er een halfjaar niet gekapt worden, zegt woordvoerder Linda Noteborn van de gemeente Onderbanken. Volgens de woordvoerder is de waarnemend burgemeester teleurgesteld dat het bos gekapt moet worden. "Maar er is niets meer aan te doen."

Secretaris-generaal Annink heeft de waarnemend burgemeester verzekerd dat de gemeente wordt geïnformeerd voordat er wordt gekapt, vertelt Noteborn. Volgens de woordvoerder heeft Defensie niet gezegd wat wordt ondernomen tegen de actievoerders die zich in het Schinveldse bos verschansen. De gemeente neemt geen initiatief om hen te verwijderen, zegt Noteborn.

Sinds zondag bezetten actievoerders van GroenFront! en buurtbewoners het bos om de kap tegen te houden. De actievoerders hopen de bezetting tot de start van het broedseizoen voort te zetten, zei woordvoerder Peter Polder van GroenFront! Ook tijdens het gesprek tussen de waarnemend burgemeester en de secretaris-generaal is door actievoerders gedemonstreerd.
Bron: Nieuws.nl