Haaien als geheim agent

Zo 5 Maart 2006 12:53 | Frank | 3047 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het Pentagon financiert onderzoek naar de mogelijkheid om haaien als spionnen in te kunnen zetten. Volgens het wetenschapsblad New Scientist hebben wetenschappers neurologische implantaten voor haaien ontwikkeld die ontworpen zijn om hersensignalen te manipuleren. Op deze wijze kunnen in theorie de bewegingen van de haaien gevolgd en gestuurd worden.

Zintuigelijke vermogens
Het klinkt als science fiction, maar in de nabije toekomst wordt het misschien werkelijkheid; haaien die geruisloos en onopgemerkt vijandelijk schepen volgen, in opdracht van Amerikaanse functionarissen. Ook zou hun uitzonderlijk scherpe reuk en waarnemingsvermogen van pas kunnen komen om chemische sporen te kunnen volgen of elektrische bewegingen te traceren.

De haai is gezien zijn zwemcapaciteiten en zintuigelijke vermogens een ideale geheim agent, zo meent het Pentagon. Om die te exploiteren, financiert het 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA) een project waarbij neurologische implantaten voor haaien worden ontwikkeld die de dieren op afstand bestuurbaar maakt.

Het project werd volgens New Scientist vorige week op een bijeenkomst van Ocean Sciences in Honolulu gepresenteerd.

Elektroden
Een wetenschapsteam van de universiteit van Boston is in al druk aan het experimenteren met doornhaaien (Squalus acanthias) die in een bassin zwemmen.

In de hersenen van de relatief kleine haaien zijn elektroden geïmplanteerd die met behulp van een radiozender de linker- of rechterhersenhelft kunnen stimuleren, waar het reukorgaan wordt aangestuurd. De vissen kunnen op deze wijze in verschillende richtingen worden gestuurd, afhankelijk van het signaal. Naast het reukorgaan zijn ook andere zintuigelijke vermogens van haaien onderwerp van studie.

De volgende stap zal buiten het laboratorium plaatsvinden, wanneer veel grotere blauwe haaien (Prionace glauca, zie foto) met neurologische implantaten voor de kust van Florida worden losgelaten. Aangezien radiosignalen niet door de zee penetreren, zal de communicatie met de haaien geschieden via sonar-apparatuur van de Amerikaanse marine.

Manipulatie
De neurologische manipulatie van dieren, die lang niet door iedereen wordt goedgekeurd, is overigens niet helemaal nieuw.

Eerder zijn onder meer in de hersenen van ratten implantaten aangebracht om de dieren door ingewikkelde structuren te loosden, zoals bijvoorbeeld een ingestort gebouw. Zo zouden de knaagdieren ingezet kunnen worden om overledenen tussen het puin op te sporen.
Bron: Planet