Uitgever PcM stapt uit gratis krant 'de dictator'

Wo 15 November 2006 11:12 | Frank | 2787 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PcM Uitgevers trekt zich terug uit de gratis krant die het bedrijf samen met de ondernemer Marcel Boekhoorn zou opzetten. Dit heeft Boekhoorn desgevraagd bevestigd. Het eerste nummer van de nieuwe krant moet begin volgend jaar verschijnen. Er zijn geen aanwijzingen dat het terugtrekken van PcM hierin verandering brengt.

Op 18 oktober jongstleden maakte PcM Uitgevers bekend de mogelijkheid te gaan onderzoeken om samen met Boekhoorn een gratis dagblad uit te geven in een zelfstandige onderneming. PcM, ook uitgever van onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en nrc.next, zou hierin een belang nemen van 49 procent, tegen Boekhoorn 51 procent.

Intussen is een flinke ploeg mensen aan het werk om redactie, advertentiewerving en distributie van de nieuwe krant op poten te zetten. Hij moet op werkdagen verschijnen in een omvang van 32 pagina’s tabloid. Deze worden niet grotendeels gevuld met nieuwskopij van persbureaus – zoals Metro en Spits – maar met eigen verhalen van 24 verslaggevers. De plannen hiervoor werden vorige week gepresenteerd door de uitgever en de hoofdredacteur. De krant zou voor redactie en advertenties niet afhankelijk zijn van PcM. Wel zou de krant daar mogelijk worden gedrukt.

Voordat de deal tussen PcM en Boekhoorn werd bekendgemaakt, waren beide bezig een eigen gratis dagblad te ontwikkelen. Binnen PcM bestond overigens geen consensus over wat voor krant dat zou moeten worden. Eind september kondigde Ton aan de Stegge, voorzitter van de raad van bestuur, aan dat het „oorlog in krantenland” zou worden en dat PcM met een gratis krant zou komen. Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant zei enkele dagen later dat de Volkskrant die zou gaan maken. Aan de Stegge wilde echter een krant los van de bestaande titels. Met de deal tussen PcM en Boekhoorn was het plan van de Volkskrant van de baan.

Bron: NRC