'Man met sporttas' is schutter Sévèke

Di 22 November 2005 17:16 | Frank | 3077 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

NIJMEGEN - Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de gewelddadige dood van Louis Sévèke vorige week dinsdag in Nijmegen, is er nu zeker van dat de "man met de sporttas" de schutter is die de activist heeft doodgeschoten. De politie is tot die conclusie gekomen op grond van een groot aantal getuigenverklaringen.

De politie weet ook meer van de route die de schutter heeft gevolgd op zijn vlucht. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht laat de politie dinsdagavond details van die vluchtroute zien. Tot dinsdag noemde de politie de man met de sporttas eerst een heel belangrijke getuige en later een mogelijke verdachte. Nu staat kennelijk vast dat deze man de dodelijke schoten heeft gelost.

Getuigen hebben verklaard dat zij de man met de sporttas direct na de schoten zagen weglopen uit de Van Welderenstraat. Eerst liep de schutter in normaal tempo, maar even later zette hij het op een rennen.

Foto

De politie heeft volgens een zegsman nog geen beelden van bewakingscamera's gevonden waar de man op staat. Ook hebben zich nog geen getuigen met gsm-foto's van deze man gemeld, hoewel sommigen beweren dat ze wel zo'n foto zouden hebben.

Het 31 man tellende rechercheteam is nog druk bezig met buurt- en sporenonderzoeken in de wijde omgeving van de locatie waar Sévèke is neergeschoten. Het onderzoek strekt zich ook uit naar de wijk Bottendaal, waar de activist woonde. Het is niet onmogelijk dat de schutter Sévèke op de avond van zijn dood al vanaf zijn woning heeft gevolgd, zegt de politie.

Laatste rustplaats

Een stoet van ongeveer achthonderd mensen heeft de Sévèke dinsdagmiddag onder politiebegeleiding naar zijn laatste rustplaats op de RK Begraafplaats aan de Daalseweg in zijn woonplaats gebracht. Daarvoor woonden ongeveer 1500 mensen een rouwdienst voor de vorige week dinsdag doodgeschoten activist en publicist in de St. Stevenskerk bij.

In de kerk waren onder anderen burgemeester G. ter Horst van Nijmegen en vier wethouders aanwezig. Zij kwamen volgens een gemeentelijke woordvoerster allen op persoonlijke titel. De dag nadat Sévèke in het Nijmeegse centrum was doodgeschoten, noemde Ter Horst hem een "luis in de pels" en een "kritische volger van de rechtsorde, maar wel iemand die dat op de goede manier deed".

Betrokkenheid

Behalve de naaste familie voerden vertegenwoordigers van alle maatschappelijke sectoren waarin de publicist actief was, het woord. Zo memoreerde een Amsterdamse actievoerder de rol van Sévèke bij landelijke acties. "In Amsterdam denkt men al gauw verwaand dat zij bepalend zijn, maar het echte hart van de actiewereld ligt in Nijmegen." Omdat Sévèke bij veel acties werd opgepakt, kostte zijn betrokkenheid hem letterlijk maanden van zijn leven, aldus de Amsterdammer.

Alle sprekers kenschetsen de doodgeschoten man als strijdvaardig, maar ook zeer belezen, bescheiden, lief en eerlijk met hart voor anderen. "Daarom is het zo onverteerbaar en pijnlijk dat zo'n man van inhoud er niet meer is", sprak de directeur van de woningstichting die tegenwoordig eigenaar is van het voormalige kraakpand De Grote Broek, het Nijmeegse actiecentrum.

Doelwit

Op aandringen van de familie en de naasten onthield elke spreker zich van opmerkingen over de omstandigheden waaronder Sévèke om het leven is gekomen. Maar onder de honderden belangstellenden op straat gonsde het van de vragen over de schietpartij. Vrijwel iedereen vroeg zich vooral af waarom de activist doelwit is geworden van wat een aanslag lijkt te zijn.

Louis Sévèke is in kleine kring op het kerkhof aan de Daalseweg begraven. De honderden belangstellenden konden daarna langs de kist en de bloemenzee lopen. Op vier bekende actieadressen in Nijmegen was vervolgens gelegenheid om samen te zijn, omdat alleen de Grote Broek veel te klein is voor de mensenmassa.

Bron: ANP