Wijs jongeren ook op positieve gevolgen alcohohol

Ma 31 Oktober 2005 13:20 | Frank | 2438 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - De Stichting Maatschappelijk Ondernemen (SMO) lanceert 10 november de internetsite www.mazzle.nl waarop jongeren zowel op de positieve als op de negatieve gevolgen van alcoholgebruik worden gewezen. Naast voorlichting over alcoholgebruik kunnen jongeren op de site virtueel naar hartelust experimenteren met alcohol. De realisatie van de site is gedeeltelijk gefinancierd door het ministerie Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Bij de traditionele manier van alcoholvoorlichting ligt de nadruk te veel op de negatieve factoren van alcoholgebruik, zegt woordvoerder Nicolas van Geelen van SMO. Hij doelt op campagnes zoals 'Alcohol maakt meer kapot dan je lief is', die in zijn optiek de realiteit te sterk dramatiseert. "Hierdoor wordt de boodschap ongeloofwaardig. Jongeren zien heel goed in dat alcoholgebruik gepaard kan gaan met negatieve ervaringen. Ze weten daarentegen ook dat verantwoordelijk gebruik ook een positief effect kan hebben."

Verbieden van alcoholconsumptie voor jongeren van 16 of 18 jaar kan heel negatief uitpakken, vervolgt Van Geelen. Juist door het product te verbieden, wordt het spannender om te drinken en je stimuleert jongeren hierdoor juist om het aan te schaffen.

SMO heeft een computerspel ontwikkeld, dat op de site gespeeld kan worden, om de zelfcontrole van jongeren te versterken. Het spel speelt zich af in een café. De essentie ervan is dat positief gedrag wordt gestimuleerd en negatief gedrag afgekeurd. De jongeren die voor overmatig alcoholgebruik kiezen, worden met foto's geconfronteerd met situaties van alcoholmisbruik, zegt Van Geelen. Jongeren die zich positief opstellen na het drinken van een paar biertjes lopen aan het einde van de avond het café met een jongen of meisje uit.

Bron: Novum