Amerika blijft achter spook Al-Qaida aanjagen

Do 2 Februari 2006 19:36 | Frank | 3217 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - Al-Qaida vormt nog steeds een groot gevaar en blijft het belangrijkste aandachtspunt in het Amerikaanse veiligheidsbeleid. Dat heeft de directeur van de overkoepelende Amerikaanse nationale veiligheidsdienst, John Negroponte, donderdag gezegd.

Volgens Negroponte, de Director of National Intelligence, vormen na Al-Qaida de nucleaire programma's van Iran en Noord-Korea belangrijke bedreigingen van de Amerikaanse veiligheid. In een ontmoeting met de vaste commissie voor de inlichtingendiensten van de Senaat zei Negroponte overigens dat Iran waarschijnlijk nog geen nucleaire wapens heeft en evenmin de beschikking over de splijtstof die voor de bouw van een atoomwapen nodig is. Toch is de dreiging die van het Iraanse atoomprogramma uit gaat groot, zei Negroponte. " Het heeft reeds de beschikking over langeafstandsraketten die in combinatie met een nucleair wapen een groot gevaar vormen." Over Noord-Korea zei Negroponte dat dat land waarschijnlijk wel reeds een of meerdere atoomwapens heeft.

Minister van defensie Donald Rumsfeld steunde het betoog van Negroponte over Al-Qaida en zei dat het gevaar van aanslagen door de beweging van Osama bin Laden groter is dan op welk ander moment ook sinds de aanslagen van 11 september 2001. "Er is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen het internationale terrorisme, maar de vijand, hoewel verzwakt en in de hoek gejaagd, is nog steeds van plan zoveel mogelijk Amerikanen te doden waar dat maar mogelijk is", aldus de minister.

Rumsfeld zei verder onder meer dat de VS het aantal militairen in Irak dit jaar hoopt terug te brengen tot onder de honderdduizend. Op dit moment zijn er 138.000 Amerikaanse soldaten in Irak. Concrete voorstellen voor het terughalen van een deel van het leger zijn nog niet naar buiten gebracht.

Bron: Telegraaf