Ook dit jaar meer lege kantoren

Wo 4 Januari 2006 23:00 | Frank | 2392 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
 AMSTERDAM - De Nederlandse kantorenmarkt vertoont de eerste tekenen van herstel. Toch zal het aantal lege kantoren ook dit jaar nog toenemen. Pas in 2007 daalt de enorme leegstand, verwacht DTZ Zadelhoff. De bedrijfsmakelaar presenteerde woensdag zijn visie op de vastgoedmarkt.


„De leegstand neemt toe omdat bedrijven en organisaties na een verhuizing meer ruimte achterlaten dan zij nieuw huren”, aldus onderzoeker Bart Louw van DTZ. Samen met de bouwdrift van de afgelopen jaren heeft dat ervoor gezorgd dat er eind 2005 liefst 6,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur stond. Dat komt overeen met bijna 14 procent van alle kantoren in Nederland en betekent een stijging van 8 procent ten opzichte van eind 2004.

De gemeente Woerden is het zwaarst getroffen met een leegstand van meer dan een kwart. Maar ook Amsterdam moet het ontgelden met bijna een vijfde aan lege kantoren, met name omdat het aanbod daar snel groeide. In alle regio's is het aanbod van kantoren sowieso vele malen groter dan de vraag.

De leegstand groeide vorig jaar ondanks een toename in de verhuur en verkoop van kantoorruimte. De afzet van kantoorruimte steeg met 15 procent tot 1,6 miljoen vierkante meter, vooral dankzij huurders uit de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening. De stijging komt op het conto van enkele grote contracten, waarbij huurders 10.000 vierkante meter of zelfs meer vloeroppervlakte opnamen.

Ongeveer de helft van de lege kantoren blijkt moeilijk aan de man te brengen en staat al twee jaar of langer te huur. Voor bijna 10 procent van de leegstaande kantoorruimte wordt zelfs al vier jaar naar een huurder gezocht.

Al met al noemt DTZ Zadelhoff de toekomstperspectieven van meer dan 1 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte kansloos, omdat deze verouderd is en huurders steeds mooiere plekken zoeken. De bedrijfsmakelaar pleit voor drastische maatregelen om dit overschot terug te dringen. Ombouw tot appartementen is een optie. Maar omdat dit slechts in een beperkt aantal gevallen uitvoerbaar is, lijkt sloop het voornaamste middel om orde te scheppen op de kantorenmarkt. Onderzoeker Louw: „We moeten van zo'n 2,5 miljoen vierkante meter af om de markt weer gezond te krijgen.”

Ook de markten voor bedrijfsruimtes en winkels verruimden in het voorbije jaar. Er werd een vijfde minder winkelvastgoed verhuurd dan in 2004. Met name in de aanloopstraten, verouderde winkelcentra en op kleine meubelboulevards nam het aanbod aan winkelruimte daardoor toe. De vraag naar vloeroppervlakte in drukke winkelstraten bleef onverminderd groot, aldus de bedrijfsmakelaar. De Kalverstraat in Amsterdam bleef daardoor met afstand de duurste winkelstraat.

Ondanks de aanhoudende leegstand blijven beleggers volop investeren in Nederlands vastgoed. Mede gedreven door de lage rente wisselden vorig jaar voor een recordbedrag van 5,6 miljard euro panden van eigenaar. Het bedrag werd omhoog gejaagd door enkele grote transacties. De verkoop van de winkels van Vendex KBB, exploitant van formules als Hema en Bijenkorf, vormde de grootste klapper. Geschat wordt dat Bouwfonds deze winkelportefeuille voor in totaal 1,4 miljard euro heeft overgenomen.
Bron: Telegraaf