Privatisering schiphol van de ( landings ) baan

Wo 7 Februari 2007 12:43 | Frank | 2633 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De privatisering van Schiphol wordt afgeblazen. Ingewijden melden woensdag dat CDA, PvdA en ChristenUnie dat in het regeerakkoord overeen zijn gekomen.

De Amsterdamse gemeente, aandeelhouder van de luchthaven, is feltegenstander van de privatisering. Ze sprak eind september een veto uit waardoor minister Gerrit Zalm van Financiën niet door kon gaan met de privatisering. Zalm kondigde direct aan de tegenstem van de hoofdstadmet een Koninklijk Besluit te zullen vernietigen.

Amsterdam stapte op haar beurt naar de Raad van State om dat vernietigingsbesluit van tafel te krijgen. Het Rijk bezit in totaal ruim driekwart van de aandelen.

Verkoop zou volgens, de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, op de korte termijn wel veel geld hebben opgeleverd, maar op de lange termijn toch nadelig zijn voor de hoofdstad omdat de nieuwe eigenaar uit zou zijn op korte termijn financieel gewin.

Volgens Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine is het lastiger om als niet-geprivatiseerd bedrijf toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. Maar hij verheugt zich op het ook in het akkoord aangekondigde overleg met de aandeelhouders, zoals de gemeente Amsterdam, om daar een oplossing voor te zoeken.

Bron: Diversen dagbladen