Nepal stelt uitgaansverbod in

Za 8 April 2006 14:04 | Frank | 2774 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
 KATHMANDU - De Nepalese regering heeft zaterdag een uitgaansverbod ingesteld in de hoofdstad Kathmandu en omgeving om betogingen tegen koning Gyanendra de kop in te drukken. Het verbod, dat om 10.00 uur plaatselijke tijd (06.15 uur Nederlandse tijd) is ingegaan, duurt elf uur.


Politie en leger mogen in die periode schieten op mensen die zich niet aan het uitgaansverbod houden, meldde de staatstelevisie. De autoriteiten hebben het mobiele telefoonverkeer en het internet platgelegd. Eerder deze week stelden de autoriteiten al een nachtelijk uitgaansverbod in.

Ondanks het verbod op bijeenkomsten heeft de Nepalese oppositie voor zaterdag een grote demonstratie gepland tegen het autoritaire bewind van de koning en diens loyale regering. De betogers eisen dat Gyanendra de democratie in het land herstelt. Om dat te bereiken hadden oppositiepartijen donderdag al een vierdaagse staking uitgeroepen.

De afgelopen dagen kwam het tot zware ongeregeldheden tussen actievoerders en de oproerpolitie in Kathmandu. Vele honderden mensen zijn opgepakt en er zijn tientallen gewonden gevallen. Ook in de nabijgelegen steden Lalitpur en Patan is het onrustig.

Gyanendra trok vorig jaar vrijwel alle macht naar zich toe, naar eigen zeggen om een einde te maken aan een al jaren durende opstand van maoïstische rebellen. De rebellen, die in grote delen van het land de dienst uitmaken, willen de koning verjagen en een communistisch bewind stichten. In november vormden de maoïsten een losse alliantie met de oppositiepartijen.

Bij urenlange gevechten tussen rebellen en regeringstroepen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf doden gevallen, negen rebellen en drie militairen. Volgens een woordvoerder van het regeringsleger vielen duizenden rebellen bases van het leger en overheidsgebouwen aan in districten in het westen van het land.
Bron: Telegraaf