Paranormaal is normaal volgens onderzoek

Wo 2 November 2005 22:18 | Frank | 2575 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
CAMBRIDGE - Een controversiele wetenschapper zegt dat paranormaal normaal is. Je staat in een lift een je weet dat iemand naar je kijkt zonder dat je hem of haar ziet. Of je denkt aan iemand en de telefoon rinkelt waarna die persoon aan de lijn blijkt te zijn. Of de telefoon gaat niet over maar je wil een persoon bellen en die persoon blijkt ineenkeer aan de andere kant van de lijn te zijn zonder dat die over ging. Of een partner maakt je zinnen af, alsof het lijkt of hij of zij weet wat je wil gaan zeggen. Of elke keer dat je naar een digitale klok kijkt staat er een frappante tijd.

Zulke onverklaarde mogelijkheden, waaronder telepathie, voorgevoelens en het gevoel dat er naar je gekeken wordt zijn niet paranormaal, ze zijn normaal, zegt Rupert Sheldrake, wetenschapper biologie van de Cambridge Universiteit en Harvard Universiteit. Sheldrake zegt: "De krachten van je geest die tot nu toe genegeerd zijn door natuurkundigen zijn een nieuwe wetenschappelijke uitdaging". Sheldrake woont in Londen en is de schrijver van 60 wetenschappelijke artikels. Sheldrake schrijft in een van zijn boeken dat zijn onderzoek heeft aangetoond dat honden telepatische eigenschappen hebben. Ze weten wanneer hun baasje aankomt of wanneer hun baasje in gevaar is.

In het boek Sense of Being Stared At: And Other Aspects of the Extended Mind  staat dat een wetenschappelijk onderzoek aangetoond heeft dat 70 tot 90 procent van de volwassenen voelt wanneer ze van achter aangekeken worden. Om zijn theorieën te ondersteunen, waaronder telefoontelepathie gebruikt hij een database met 4000 gevallen, 1500 telefooninterviews en een decade van experimenten.

Collegawetenschappers zijn aan het discussiëren over zijn theorieën en experimenten. "We hebben zijn experimenten herhaald en we komen tot conclusies die dicht bij zijn resultaten liggen," zegt Dean Radin, geleerde aan het Institute of Noetic Sciences in Petaluma, Californië. Noetic refereert naar het intuitief aanvoelen en weten van dingen. Radin zegt wel dat Sheldrakes ideeën erg populair zijn - veel mensen wereldwijd geloven in buitenzintuigelijke waarneming - en onbewezen theorieën bedenkt om ze te verklaren.
Bron: USA Today