Rode potlood terug in stemhokje

Do 27 September 2007 19:53 | Frank | 2791 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De huidige stemmachine is te fraudegevoelig en verdwijnt. Tot er een nieuw systeem van stemmen is, moet met het rode potlood worden gestemd. 

Dit heeft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken gezegd in een reactie op de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces onder voorzitterschap van Korthals Altes. "We moeten er rekening mee houden dat we de eerstvolgende verkiezingen weer met het rode potlood stemmen", aldus Bijleveld. In 2009 zijn de verkiezingen van het Europese Parlement.

De commissie pleit voor ingrijpende veranderingen. Kiezers moeten in de toekomst hun stem uitbrengen via een nieuw soort elektronisch apparaat, de stemprinter genoemd. De kiezer geeft zijn keuze aan en drukt vervolgens op een printknop.

Deze papieren stem gaat vervolgens in een stembus. Na het sluiten van de stemhokjes worden al die papieren stemmen elektronisch geteld met een ander apparaat, de stemmenteller. 

Opgeslagen
Het belangrijkste verschil met de huidige stemcomputer is dat in het nieuwe systeem de uitgebrachte stemmen niet meer opgeslagen staan in een computer. "De uitslag is niet meer afhankelijk van de opslag van stemmen in een elektronische geheugen dat niet of moeilijk te controleren is", zo stelt de commissie. 

De kosten van het nieuwe systeem worden geschat op zo'n 61 miljoen euro.

De commissie-Korthals Altes is in januari ingesteld naar aanleiding van problemen met de bestaande stemcomputer. Vorig jaar, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleken de stemcomputers fraudegevoelig. Het stemgeheim kon niet gewaarborgd worden. Het bleek te makkelijk om te achterhalen wat iemand had gestemd.

In 35 gemeenten moest uiteindelijk weer met het rode potlood worden gestemd.

Potlood
Om alle Nederlandse kiesgerechtigden weer met het het potlood te laten stemmen is volgens de commissie-Korthals Altes geen goed plan. Er kan namelijk te veel fout gaan met het handmatig tellen van al die papieren stemmen.

De commissie haalt ook een streep door het stemmen per internet. Alleen voor kiezers in het buitenland wordt een uitzondering gemaakt. Ook voor gehandicapten maakt de commissie een uitzondering, die mogen nog stemmen per telefoon.