Winsten energiebedrijven onder de loep

Wo 30 Augustus 2006 19:18 | Frank | 2914 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DTE, de toezichthouder op de energiemarkt, is een omvangrijk onderzoek begonnen naar de winsten van de grote energiebedrijven. Ze willen erachter komen of de hoge winsten van het afgelopen jaar verkregen zijn dankzij monopolieposities.

De energiemarkt is vrijgegeven, maar de elektriciteitsnetten zijn nog in handen van een viertal grote bedrijven: Nuon, Essent, Delta en Eneco. Als blijkt dat de hoge winsten inderdaad door hun monopolieposities verkregen zijn, dan zal de DTE ingrijpen. En dat betekent in de praktijk dat de transporttarieven omlaag moeten en dat dus ook de energierekeningen lager zullen uitvallen.

DTE is het onderzoek op eigen initiatief gestart. Het resultaat wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Ingrijpen
Een Kamermeerderheid pleitte vandaag al in het Finacieele Dagblad voor ingrijpen door de DTE. CDA, PvdA, GroenLinks en de SP vinden het onacceptabel dat de energierekening blijft stijgen, terwijl de winst van nutsbedrijven razendsnel oploopt. De forse winsten moeten voor een deel naar de consument, zeggen de Kamerleden.

In het eerste halfjaar van 2006 hebben de energiebedrijven fors meer verdiend dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij Nuon en Essent oversteeg de halfjaarwinst zelfs die van geheel 2003, het laatste jaar voor de volledige privatisering van de energiemarkt. Bij Delta en Eneco zijn de gedetailleerde cijfers nog niet bekendgemaakt, maar naar verwachting overtreffen die ook alle verwachtingen.

Nettowinst
   
Bedrijf 2005 2006
Essent 329 miljoen euro 430,7 miljoen euro 
Nuon  29 miljoen euro  136 miljoen euro
     


De politiek vindt het onverteerbaar dat de voordelen niet worden doorberekend aan de consument. Sinds 2003 is de energierekening van een gemiddeld huishouden met eenderde gestegen.

Aandeelhouders
"Het zijn nog steeds nutsbedrijven die volledig eigendom zijn van provincies en gemeenten", zegt CDA'er Jos Hessels. "Ze zijn er niet om zichzelf te verrijken, maar om efficiënt en goedkoop energie te leveren aan burgers en bedrijven." Hij vindt het vooral de taak van de aandeelhouders om in te grijpen in de tariefstijgingen.

De aandeelhouders van Essent zien wel wat in Hessels oproep. "We zien als aandeelhouders wel in dat het bedrijf er is om betaalbare energie aan burgers en bedrijven te leveren", zegt gedeputeerde Onno Hoes (VVD) van de grootste aandeelhouder Noord-Brabant. "Dit najaar zal de aandeelhouderscommissie in het overleg met de Raad van Bestuur aan de orde stellen of de tarieven niet verhoogd of bijgesteld moeten worden."
Bron: NOS