Noord-Korea meldt succesvolle kernproef

Ma 9 Oktober 2006 12:19 | Frank | 2653 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Noord-Korea heeft vanochtend naar eigen zeggen met succes een ondergrondse kernproef genomen. Uit de hele wereld is geschokt gereageerd. De Verenigde Staten, die eerder zeiden niet met een nucleair Noord-Korea te kunnen leven, spraken vanochtend van „een provocatieve daad”. Afgelopen vrijdag nog deed de Veiligheidsraad van de VN een dringende oproep aan het regime in Pyongyang af te zien van zijn eerder aangekondigde voornemen een nucleaire test uit te voeren. Vanmiddag komt de Veiligheidsraad opnieuw bijeen.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat het nieuws vanochtend wereldkundig maakte, markeert de proef „een historische gebeurtenis”. Het Noord-Koreaanse leger en de bevolking streven naar „een krachtige, onafhankelijke verdedigingscapaciteit”, en voelen zich zich nu gesterkt en verheugd, aldus het persbureau.

De Verenigde Staten en de buurlanden van Noord-Korea hadden vanochtend nog geen gedetailleerde informatie over de kernproef. Volgens Noord-Korea is er geen radioactief materiaal ontsnapt en heeft de test ook in ander opzicht geen gevaar opgeleverd.

Vermoedelijk is de proef uitgevoerd in een ondergrondse tunnel bij Kilju, in de noordoostelijke provincie Hamgyeong. Buitenlandse meetstations hebben een ondergrondse beving van 3,58 tot 3,7 punt op de Schaal van Richter. Volgens Amerikaanse bronnen hebben de Noord-Koreaanse autoriteiten buurland China ongeveer twintig minuten van tevoren op de hoogte gesteld.

De kernproef komt in diplomatiek opzicht op een uitgelezen moment. Vanmiddag zal in de Veiligheidsraad van de VN formeel worden gestemd over de kandidatuur van de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ban Ki-Moon, voor de opvolging van Kofi Annan als secretaris-generaal van de VN (waarna later stemming in de Algemene Vergadering zal volgen).

De vergadering van de Veiligheidsraad zal nu worden overschaduwd door de Noord-Koreaanse test. Los daarvan is juist vanochtend de nieuwe Japanse premier Shinzo Abe in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul aangekomen, nadat hij gisteren op bezoek was in China.

Japan, dat zich bedreigd voelt nadat eerder Noord-Korea raketten over zijn grondgebied afvuurde, staat net als de VS een harde houding jegens Pyongyang voor. China liet vanochtend weten de Noord-Koreaanse handelwijze ten sterkste af te keuren, en verbond daarbij de oproep tot hervatting van het diplomatieke overleg.

Bron: nrc