Kamer wil experimenteren met gratis openbaar vervoer

Wo 6 September 2006 00:05 | Frank | 2633 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil nog dit najaar experimenteren met gratis of bijna gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Een PvdA-motie, die zulke experimenten voorstelt, kreeg dinsdag de steun van SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP, LPF en de groepen Nawijn en Van Oudenallen.

Een groot aantal van deze partijen pleit in zijn verkiezingsprogamma voor gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Minister Karla Peijs (Verkeer, CDA) is er niet voor. Gratis ov is volgens haar geen taak van de rijksoverheid. Bovendien is het in haar ogen niet nodig om ouderen en gehandicapten met een goed inkomen of pensioen voor niets te laten reizen. CDA en VVD zitten ook op die lijn.

Uitzondering
Volgens PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma zijn de voordelen van gratis openbaar vervoer in veel andere Europese landen echter "allang" bekend. "Nederland bleef met uitzondering van enkele lokale initiatieven achter." Het stads- en streekvervoer krijgt na jarenlange bezuinigingen door het kabinet "eindelijk weer eens een impuls", voegde fractiegenoot Lia Roefs eraan toe.

Een motie-Roefs om gehandicapten ook in aanmerking te laten komen voor gratis ov, haalde het niet. Ingewijden gaan er overigens van uit dat dit kabinet geen werk meer zal maken van de gevraagde experimenten. Afhankelijk van de uitslag van de Kamerverkiezingen op 22 november zal al of niet gratis ov voor groepen Nederlanders onderdeel worden van de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord.
Bron: Nu.nl / ANP