Kabinetsformatie in bilderberg stijl

Wo 3 Januari 2007 18:10 | Frank | 6613 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

Zo kiezers jullie hebben gekozen. En nu gaan wij weer verder met de orde van de dag, want de kabinetsformatie begint woensdag in de loop van de ochtend op een geheime plek "ergens in Nederland" en jullie zijn niet uitgenodigd. De onderhandelaars Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (Pimp vd Arbeid) en André Rouvoet (ChrustenUnie) willen eerst hun onderlinge band versterken zonder druk van de media. Gaat u maar lekker Lingo kijken, daar hebben wij ons in den haag zo voor ingezet.

De fractieleiders hebben ook secondanten bij zich. Voor Balkenende is dat vice-fractieleider Maxime Verhagen, voor Bos Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar en voor Rouvoet Kamerlid Arie Slob. Of er een 'een mannetje' van de JSF aanwezig zal zijn is niet helemaal duidelijk. Dit is een nogal groot struikelblok. PvdA wil niet en CDA wel.

TWijffels
Volgens de woordvoerder van informateur Herman Wijffels duren de geheime gesprekken vermoedelijk tot vrijdag. Naar verwachting gaan ze, na de achterkamertjes politiek, weer verder op de gewone locatie: het Binnenhof in Den Haag. Betrokkenen sluiten niet uit dat Wijffels vrijdag een toelichting geeft voor de pers. Die zou dan de geheime locatie vrijgeven.

Volgens een ingewijde zullen de onderhandelaars in dit verblijf niet alleen overleggen over een nieuw regeerakkoord, maar ook in een ontspannen sfeer "een vorkje prikken". Ze blijven er ook overnachten.

Chemie
In 2003 liepen onderhandelingen tussen CDA en PvdA onder meer stuk door een gebrek aan 'chemie' tussen Balkenende en Bos. De sfeer is er niet beter op geworden in deze verkiezingscampagne, toen CDA en PvdA elkaar hard aanvielen om zo de SP eruit te werken.

Volgens een bron zullen de fractieleiders niet meteen beginnen met inhoudelijke onderhandelingen. Ze zullen zich deze week vooral bezighouden met het formuleren van een missie voor het nieuwe kabinet, een motto. Naar verwachting zal daarin tot uitdrukking komen dat het na jaren van hervormingsbeleid tijd is om te investeren in de kwaliteit van de samenleving.

Regeerakkoord
De onderhandelaars zullen komende dagen ook afspraken maken over de mate van gedetailleerdheid van het regeerakkoord. Ze streven ernaar afspraken op hoofdlijnen te maken en de invulling daarvan over te laten aan het nieuwe kabinet. "Maar dat kan alleen als er voldoende vertrouwen is", zegt een bron.

Op de geheime plek bevinden zich naast de onderhandelaars, hun secondanten en Wijffels ook enkele ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken. Zij zorgen voor de ondersteuning bij de gesprekken.

Rouvoet Balkenende BosFractieleiders
De drie fractieleiders besloten eind december tot gezamenlijke onderhandelingen over een coalitie, nadat SP en GroenLinks waren afgevallen als partner voor CDA en PvdA. Die twee partijen hebben samen net geen meerderheid. Enkele dagen voor Kerstmis benoemde de koningin Wijffels tot informateur om het proces te begeleiden.

De 64-jarige Wijffels was tot voor kort voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Sinds oktober van dit jaar vertegenwoordigt hij Nederland bij de Wereldbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Eerder was Wijffels topman bij de Rabobank.

Bron: Diversen dagbladen

Reacties

  Kabinet desinformatie

  Do 11 Januari 2007 15:56 | Frank |

  De locatie en de samenstelling van de samenzwering *) van een groepje van zeven politici is door koningin Beatrix in gang gezet. Zij heeft haar vriendje Herman Wijffels (oud-SER-voorzitter) opdracht gegeven om een regering bij elkaar te rapen.


  De Telegraaf had al vlug ontdekt dat de geheime plek een landgoed in Beesterzwaag is. Hoewel in de bekendmaking de naam (nog) niet onthuld werd, moet dit wel het "Bilderberg Landgoed Lauswolt" zijn. Een luxe hotel met de sfeer van de oude Friese Landadel en met een zeer gerenommeerde keuken en met een zeer relevante naam.


  Een ideale plaats om als eerste stap te bereiken dat Jan Peter en Wouter elkaar gaan vergeven, en vooral vergeten, dat ze tot nu toe hebben verkondigd dat de ander een leugenaar en/of onbekwaam was.

  Dat is noodzakelijk om daarna een "missie" voor een nieuw kabinet te formuleren. Een missie die de kiezers het idee geeft dat zij het er mee eens zijn. Bovendien moeten ook afspraken gemaakt worden over houdingen en uitspraken die de burgers er van moeten overtuigen dat er geen bekwamere en geen betrouwbaarder personen zijn als deze groep. Als dat lukt, kunnen puntjes aan de missie worden toegevoegd die ieder van de samenzweerders* het idee geeft dat zij zelf en hun respectievelijke achterbannen daarmee hun complot* kunnen uitvoeren.


  Let maar op volgende onthullingen.
  --------------------------------------------------------
  *) Wikipedia: "Een samenzwering of complot is een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen een andere persoon of groep." (VS: hier tegen de andere partijen en tegen de productieve burgers waarvan ze het geld willen hebben om hun plannen uit te voeren.)

  "Definitie: complotten zijn afspraken tussen mensen en groepen onderling waarbij je gezamenlijk het gemeenschappelijke belang (VS: hier het belang van die politici) verdedigt en versterkt, met als doel anderen buiten te sluiten om er zelf beter van te worden. Het handelen naar buiten toe met een verborgen agenda."