Plan enorme 'varkensflat' bij Ruigoord

Do 26 Oktober 2006 11:43 | Frank | 2993 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - In het Westelijk Havengebied in Amsterdam is plek voor een reusachtige varkenshouderij, eventueel aangevuld met glastuinbouw, een viskwekerij en champignonteelt. Ook Zaanstad komt voor zo'n innovatief Agropark in aanmerking.

Dat blijkt uit een onderzoek van Landbouw Universiteit Wageningen, dat mede in opdracht van het havenbedrijf is opgesteld.

De varkensfabriek moet minstens twintig hectare groot worden en honderd- tot driehonderdduizend slachtvarkens huisvesten op diverse verdiepingen.

Vijf tot zes grote Nederlandse varkenshouders overwegen in Agropark Amsterdam te investeren. Het gaat daarbij om tientallen miljoenen euro's. Ze hebben hun oog laten vallen op een terrein bij de Afrikahaven, pal naast Ruigoord. Naast de varkensflat moeten ook een slachterij en tuinbouwkassen komen.

Volgens de varkenshouders is het Agropark de enige mogelijkheid om het welzijn van varkens te verbeteren, in vergelijking met de huidige varkensstallen. De stichting Varkens in Nood laat weten niet op voorhand tegen de plannen te zijn.

Haven Amsterdam heeft meebetaald aan het onderzoek, maar is volgens een woordvoerder verder niet meer actief betrokken. ''We hebben geen locatie beschikbaar gesteld,'' zegt hij, ''en ook geen optie op een terrein. Tussen 2002 en 2004 waren we hierbij betrokken, vanwege het verband met de voedselsector in de haven en het innovatieve karakter, met name op het gebied van energie en milieu.''

Inmiddels wordt ook gekeken naar het Hoogtij-terrein in de Westzanerpolder bij Zaanstad, pal aan de overkant van het Noordzeekanaal. Volgende week voert de Zaanse wethouder Hans Luiten daarover gesprekken met de plannenmakers, die inmiddels geadviseerd worden door Henry Meijdam, tot voor kort burgemeester van Zaanstad.
Bron: HERMAN STIL / parool

Reacties

  Een kijkje in zo'n varkensflat...

  Ma 15 Januari 2007 18:28 | Frank |

  Vooral in Oost-Brabant en Noord-Limburg wonen meer varkens dan mensen, het buitengebied staat vol varkensbedrijven. Meer ruimte is er niet en dus is de varkensflat bedacht. Bouw een aantal verdiepingen op een industrieterrein waar varkens kunnen opgroeien, vetgemest worden en vervolgens op de begane grond worden geslacht, verpakt en gedistribueerd naar de detailhandel. Ondanks de grootschaligheid en moderne technologie is dit volgens de bedenkers geen nieuwe variant op de bio-industrie, maar juist zeer diervriendelijk. Er wordt namelijk niet meer gesleept met de dieren en ook hier kunnen ze scharrelen.


  Kortom, goedkoop, efficiënt en in tijden van bijvoorbeeld varkenspest bovendien goed beheersbaar. Het lijkt de ver-van-mijn-bed-show, maar de ontwikkeling is dichterbij dan ooit. Er wordt momenteel onderhandeld over een varkensflat in het Amsterdamse havengebied.


  Het volgende filmpje berust nog op fictie maar dat is omdat het is opgenomen in 2002


  Neem eens een kijkje in zo'n varkensflat en let dan ook eens goed op die boer. Vooral hoe die de RFID Chip als de normaalste zaak van de wereld brengt.


  Bron: https://www.omroep.nl/nps/geweest/" target="_blank">http://www.omroep.nl/nps/geweest/


   


  Vegoworst

  Ma 15 Januari 2007 19:00 | louise |

  Na het bekijken van je 'varkensflat' filmpje wordt het vanavond; boerenkool met vegetarische worst en dat smaakt dat smaakt..... DUBBEL lekker !