Peter R. de Vries maakt kans op Big Brother Award

Do 19 Januari 2006 10:27 | Frank | 3169 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het voorstel om een dna-databank van alle Nederlanders op te richten heeft Peter R. de Vries een nominatie voor een Big Brother Award opgeleverd.

De misdaadverslaggever pleit al jaren voor een dergelijke databank en deed dat in het afgelopen jaar in het kader van zijn politieke campagne opnieuw. "Wie geen criminaliteit pleegt, heeft ook niets te vrezen van een dergelijke databank", motiveerde De Vries zijn voorstel.

De jury van de Big Brother Awards noemt het voorstel van De Vries 'buitengewoon kwaadaardig'. "Juist omdat het gaat om het complete dna-materiaal dat volgens de verslaggever opgeslagen zou moeten worden. Het complete dna-materiaal biedt de mogelijkheid tot het doen van uitgebreide genetische analyses, die allerlei medische informatie kan opleveren."

De Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt aan personen, bedrijven en instellingen die zich hebben ingespannen om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van burgers.

Andere personen die zijn genomineerd voor een Big Brother Award zijn de ministers Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Gerrit Zalm (Financiën). Verdonk is genomineerd voor het bekendmaken van informatie over asielzoekers, Zalm voor zijn voorstel banken toegang te geven tot informatie over burgers bij de overheid.

Brein
In de categorie bedrijven zijn genomineerd: Brein, Sony en Translink. Brein heeft de toorn van de privacybeschermers over zich afgeroepen door zijn pogingen om de persoonsgegevens van online muziekaanbieders te achterhalen. Sony wist de aandacht op zich te vestigen door het installeren van een rootkit bij mensen een Sony-cd op hun pc afspeelden. Translink is het bedrijf achter de OV-chipkaart. Met de OV-chipkaart wordt van iedere reiziger elke verplaatsing vastgelegd.

In de categorie overheden en instellingen zijn genomineerd: het Flevoziekenhuis (slechte beveiliging van gegevens over patiënten), de politie Limburg-Zuid (filmen en screenen van demonstranten) en de politie Rotterdam (opeisen van telefoonnummers van duizenden onverdachte burgers).

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: de centrale opslag van biometrische gegevens, de centrale opslag van verkeersgegevens en de 'virtuele slotgrachten' van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Jury
De jury van de Big Brother Awards bestaat dit jaar uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, journalist Arjan Dasselaar, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en informatisering Corien Prins en publiciste Karin Spaink.

Op 28 januari worden de 'winnaars' in de Amsterdamse Melkweg bekendgemaakt.

Bron: Webwereld.nl