'Actieve steun landen EU aan CIA-vluchten'

woensdag 7 juni 2006 10:39 | Frank | 2897 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
LONDEN - Autoriteiten in verscheidene Europese landen werkten actief samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA bij onder meer illegale vluchten met terreurverdachten.

Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag.

The Guardian stelt beslag te hebben gelegd op het rapport van de Raad van Europa over de geheime CIA-vluchten. De Raad van Europa heeft onder leiding van de Zwitserse parlementariër Dick Marty onderzoek gedaan naar de kwestie. De bevindingen worden woensdag in Parijs gepresenteerd.

Volgens The Guardian was Groot-Brittanië een van de landen die actief samenwerkten met de CIA. De Britten stelden hun luchtruim en vliegvelden beschikbaar aan de CIA voor het vervoer van terreurverdachten. Ook zou Groot-Brittannie informatie hebben verstrekt, die tijdens het martelen van een terreurverdachte is gebruikt.

Andere landen zouden de CIA uitgebreide logistieke steun hebben verstrekt. Verder staat in het rapport dat er sterke aanwijzingen zijn dat Polen en Roemenië de CIA hebben toegestaan geheime gevangenissen op hun grondgebied te openen.

Italië, Zweden, Bosnië en Macedonië accepteerden volgens The Guardian dat de CIA terreurverdachten van hun grondgebied meenam. (ANP)
Bron: Het parool
Externe link: http://www.parool.nl

 Quote

De kennelijke opluchting waarmee Paars ervan uitgaat dat de dader van de moord op Fortuyn een eenling is, zou het diepste wantrouwen moeten veroorzaken bij de jongens en meisjes van de pers. Maar de Nederlandse pers blinkt vooral uit in het aanschurken bij de macht, niet in machthebbers kritisch volgen. De moordenaar had één kogel over, gewoonte die alleen professionals zich eigen maken. Ik voorspel U dat 't hier niet om één gek gaat, maar om een complot, hoe paranoïde dat ook klinkt.'
Theo van Gogh