Extra rij Waddeneilanden tegen watersnoodramp

Vr 10 November 2006 09:37 | Frank | 3114 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Als bescherming tegen overstromingen moet er een tweede rij Waddeneilanden worden aangelegd. Dit stellen de drie noordelijke provincies, schrijft De Telegraaf vrijdag. Ook moeten de dijken aanzienlijk worden verhoogd.

De extra eilanden moeten fungeren als golfbreker, schrijft de krant, maar ook als woon-, recreatie- en werkplek. "We hebben een waterstand en golven gehad die we hier nog nooit hadden gezien", zei commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders. "Dat moet ons te denken geven. Alders refereerde aan de hoge waterstand van vorige week. Bij de Eemsmond stond het water op 4,83 meter boven NAP, de hoogste stand ooit. De provincies zouden aan een ramp zijn ontsnapt.

Alders ontvouwde zijn plannen donderdagavond op een congres van de Stichting Security Expert Register Nederland (SERN) over water en veiligheid. Alders wees erop dat de zeespiegel aan het einde van de eeuw naar verwachting met zestig centimeter is gestegen. De dijken zouden daar niet tegen bestand zijn. "Een extra rij beschermende Waddeneilanden ten noorden van de huidige moeten de eerste en ergste stormen kunnen dempen."

Bron: Trouw