Raketaanval wakkert ook in pakistan anti-Amerikaanse gevoelens aan

Ma 16 Januari 2006 23:39 | Frank | 2752 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Pakistaanse premier Shaukat Aziz heeft maandag de vermoedelijk Amerikaanse raketaanval op het Pakistaanse grensdorp Damadola, waarbij vrijdag zeventien doden vielen, veroordeeld, maar een voorgenomen bezoek aan de Verenigde Staten niet afgezegd. Moslimpartijen kondigden meer en grotere protesten aan tegen het Amerikaanse optreden.


Ook de Pakistaanse Moslim Liga/Q-partij van Aziz veroordeelde de aanval. De partij eiste een officiële verontschuldiging van de Verenigde Staten. Eerder zei het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken dat bij de Amerikaanse ambassadeur Ryan Crocker tegen 'het verlies van onschuldige burgerlevens' was geprotesteerd.

Shahid Shamsi, woordvoerder van de religieuze coalitie die zondag in het hele land protestbijeenkomsten organiseerde, kondigde 'meer en grotere protesten' aan. Shamsi zei dat de oorlog tegen het terrorisme niet zonder Pakistaanse toestemming op Pakistaans grondgebied mag worden gevoerd.

Anti-Amerikaanse betogers demonstreerden zondag in onder meer Karachi, Islamabad, Lahore en Peshawar tegen de aanval, die volgens bronnen gericht was tegen de tweede man van Al Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri. In Karachi gingen meer dan tienduizend mensen de straat op.

De Pakistaanse minister van informatie Sheikh Rashid Ahmed erkende maandag dat de aanval 'ook problemen voor deze regering schept', omdat de regering deels steunt op de moslimpartijen die de demonstraties van zondag organiseerden. Ahmed merkte op dat de VS 'moeten proberen hun imago te verbeteren'.

De aanval was de derde vermoedelijk Amerikaanse operatie in minder dan twee maanden in Pakistan, dat zegt geen Amerikaanse militairen uit Afghanistan tot zijn grondgebied toe te laten om op Taliban en Al Qaida-leden te jagen. Amerikaanse media omschreven de aanval als een operatie van de CIA, die waarschijnlijk werd uitgevoerd met behulp van een onbemand vliegtuig. De waarschijnlijkste versie van de gebeurtenissen is dat Al-Zawahri op het laatste moment afzag van het bijwonen van een ontmoeting in het dorp. Pakistaanse inlichtingenbronnen zeggen dat mogelijk twaalf extremisten zijn gedood, onder wie misschien medewerkers van Al-Zawahri.

Pakistaanse analisten wezen er op dat de aanval de goodwill teniet doet die was verkregen door royale Amerikaanse steun voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistaans Kashmir van vorig jaar oktober. Zij voorspelden kille betrekkingen tussen Islamabad en Washington als de aanvallen doorgaan.

Ondanks beschuldigingen dat Al Qaida-leden en Taliban in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan bescherming genieten, hebben Pakistaanse diensten de afgelopen vier jaar ruim zevenhonderd terreurverdachten opgepakt, onder wie het vermoedelijke brein van de aanslagen van 11 september, Khalid Shaikh Mohammed.

De Pakistaanse regering balanceert met haar steun aan de VS op het slappe koord, omdat een groot deel van de bevolking fel tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan is. Aziz gaf hier uitdrukking aan door te stellen dat het incident weliswaar 'zeer betreurenswaardig' is, maar 'niets afdoet aan het feit dat Pakistan investeringen vanuit de gehele wereld nodig heeft'. Aziz zal volgens plan dinsdag vertrekken en in Washington met de Amerikaanse president Georg Bush besprekingen voeren over veiligheidskwesties en economische betrekkingen.
Bron: Novum