Kamer valt over islamrapport WRR

Wo 12 April 2006 10:42 | Frank | 3050 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

DEN HAAG – Regeringspartijen in de Tweede Kamer hebben gisteren misnoegd gereageerd op een rapport van de WRR over de islam. VVD, LPF en de Groep Wilders willen een spoeddebat met premier Balkenende over het rapport en over uitlatingen van een van de auteurs van het rapport.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) betoogt in een rapport dat vandaag officieel verschijnt dat de veelgehoorde constatering dat de islam principieel strijdig is met democratie en mensenrechten, onjuist is. Ook stelt de Raad dat politici moeten stoppen met het zwartmaken van de islam.

Bovendien, zo stelt de WRR na drie jaar onderzoek, zijn er binnen het islamitisch activisme wel degelijk stromingen die streven naar democratische hervormingen. De WRR pleit ervoor dat Nederland en de Europese Unie openlijk steun verlenen aan deze bewegingen, zoals de Moslimbroederschap in Egypte en de Hezbollah in Libanon. Ook moet de EU contacten aanknopen met de in de Palestijnse gebieden regerende Hamas-beweging.

In een interview met het ANP noemde WRR-onderzoeker Jan Schoonenboom de namen van Verhagen (CDA-fractievoorzitter), VVD-Kamerlid Hirsi Ali en Wilders als politici die zich schuldig maken aan ‘islam-bashing’ of stemmingmakerij.

De aangesprokenen reageerden gestoken. „Geen wetenschap maar kwakzalverij“, zei VVD-Kamerlid Hirsi Ali. CDA-fractievoorzitter Verhagen: „Onzorgvuldige lariekoek. Studeerkamerpolitiek.“ Wilders: „Naïef en gevaarlijk. Taal der dwazen.“ LPF: „Een rammelend rapport dat het aanzien van de WRR schaadt.“

VVD, Wilders en de LPF willen nu van premier Balkenende weten wat hij vindt van het rapport en de uitlatingen van de WRR naar aanleiding van het rapport, dat overigens vandaag pas formeel aan minister Botwordt aangeboden. Mogelijk dat dit tot een spoeddebat in de Kamer leidt.

Bron: bndestem