Astronomen beslissen over lot Pluto

Do 24 Augustus 2006 07:59 | Frank | 2157 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
PRAAG - Wetenschappers van de Internationale Astronomische Unie (IAU) beslissen donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag over het lot van Pluto, nu nog de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Als de sterrenkundigen het eens worden over een nieuwe definitie voor het woord 'planeet', kan Pluto echter worden gedegradeerd tot een flinke rots die om de zon draait.


De kwestie-Pluto speelt al sinds de planeet in 1930 werd ontdekt. Het nieuwe hemellichaam werd aangemerkt als de negende planeet, hoewel sommigen het daarvoor eigenlijk te klein vonden. De internationale sterrenkundige gemeenschap 'gedoogde' Pluto jarenlang als planeet, totdat enkele nieuwe objecten werden gevonden die ongeveer net zo groot of zelfs groter zijn.

De discussie over wat nou precies een planeet is, laaide opnieuw op. Sinds vorige week proberen de astronomen van de IAU tot een heldere definitie te komen die aan al het gekibbel een einde moet maken. Dat viel niet mee, want de wetenschappers bleken tot op het bot verdeeld. De afgelopen dagen zijn verschillende voorstellen besproken, maar geen ervan kreeg voldoende steun.

Het kan zijn dat de sterrenkundigen besluiten tot een beperkte definitie, die Pluto uitsluit. In dat geval houden we acht planeten over in ons zonnestelsel. Een andere mogelijkheid is dat de definitie wordt opgerekt. In dat geval blijft Pluto een planeet en krijgen ook enkele andere objecten in de zogeheten Kuiper Gordel aan de rand van het zonnestelsel die status.
Bron: NU.nl