Fusie Nuon en Essent

Ma 23 Oktober 2006 18:55 | Frank | 3354 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - De energiebedrijven Essent en Nuon sturen volgens ingewijden aan op een fusie. De partijen zouden daartoe op hoofdlijnen een akkoord bereikt.

Commissarissen en aandeelhouders moeten nog instemmen met het fusieplan. De energiebedrijven onderzoeken volgens de geruchten sinds een week elkaars boekhouding. Daarop kan een eventueel samengaan nog stuklopen.

Een combinatie van Nuon en Essent zou een bedrijf opleveren met 4,5 miljoen klanten, goed voor zestig procent van de markt in Nederland. Dat stuit op bezwaren van monopolie-agent NMA. Die sprak eerder van 'ernstige gevolgen voor de mededinging' als Nederlandse energiebedrijven met elkaar zouden fuseren. Nuon en Essent zouden dan centrales en een miljoen klanten moeten afstoten.

Zowel Nuon als Essent wil de beoogde fusie niet officieel bevestigen. ''Zoals we al eerder hebben gezegd, oriënteren we ons op de toekomst,'' zegt een woordvoerder van Nuon. ''Een van de scenario's is een Nederlandse partner, al dan niet gevolgd door een internationale stap. Daartoe praten we met veel partijen, onder wie Essent. Maar er is geen sprake van een eindresultaat.''

Essent verwijst naar een summier persbericht, waarin staat dat 'gesproken wordt met relevante partners'. ''Het heeft de voorkeur een eerste stap te maken met een Nederlandse partij. Echter, tot dusver hebben besprekingen nog niet geleid tot een concreet resultaat.''

Analisten denken dat beide partijen de besluitvorming in de Eerste Kamer willen beïnvloeden. Die behandelt op 14 november de omstreden splitsingswet. Nuon en Essent zijn tegen die splitsing van de energiebedrijven in een commerciële tak en een publiek netwerk.
Bron: Het Parool