Meer doden in 'war on terror' dan op 9/11

Ma 4 September 2006 10:56 | Frank | 6409 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

LONDEN - Wereldwijd zijn zeker 72.000 mensen door terreuractiviteiten om het leven gekomen, sinds de Amerikaanse president George W. Bush vijf jaar geleden de oorlog tegen het terrorisme begon. Dat meldt de Britse krant The Independent maandag op basis van informatie van MIPT, een in de Verenigde Staten gevestigd instituut ter voorkoming van terrorisme.

De meeste slachtoffers van het terrorisme, ongeveer 40.000 mensen, zijn Iraakse burgers. De overige 30.000 doden zijn gevallen door terreuraanslagen elders of tijdens antiterreurcampagnes van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Volgens het Pentagon komen door het aanhoudende geweld in Irak elke maand circa 3000 burgers om het leven. Ook Amerikaanse en Iraakse militairen zijn hun leven niet zeker in het Arabische land. Uit cijfers van het Amerikaanse leger blijkt dat het aantal aanslagen op Amerikaanse en Iraakse militairen sinds januari is verdubbeld.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde zondag dat in de strijd tegen het terrorisme inmiddels meer Amerikanen zijn omgekomen dan er slachtoffers zijn gevallen door de aanslagen van 11 september. Volgens CNN eisten de aanslagen van 11 september de levens van 2973 Amerikanen en buitenlanders. In die telling zijn de daders van de zelfmoordacties niet meegenomen.

In Irak en Afghanistan hebben inmiddels al 2974 Amerikaanse militairen de dood gevonden, meldde CNN op basis van gegevens van het Pentagon. In Afghanistan vonden 329 Amerikaanse militairen de dood en in Irak 2645. Zondag werden in Irak vier Amerikanen gedood.

Bron: Telegraaf