Noord-Korea lanceert minstens zes raketten

Wo 5 Juli 2006 10:15 | Frank | 2902 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Internationaal is afkeurend gereageerd op de lancering woensdag door Noord-Korea van zes raketten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later op de dag nog in spoedzitting bijeen om de kwestie te bespreken.

Noord-Korea vuurde in een tijdsbestek van vier uur zes raketten af. Het betrof vijf Rodong-raketten voor de middellange afstand die allemaal in de Japanse Zee terechtkwamen. Een Taepodong-2, die de Verenigde Staten zou kunnen bereiken, faalde en stortte na 42 seconden al in zee.

De Amerikaanse regering spreekt van een „provocatie”. Volgens de Nationale Veiligheidsadviseur Stephen Hadley bereidt Pyongyang zich voor op de lancering van nog „een paar raketten”. Onderminister Christopher Hill van Buitenlandse Zaken vertrekt woensdag nog naar de regio.

Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ban Ki-moon zal het incident gevolgen hebben voor de inter-Koreaanse relatie. Welke maatregelen Seoul zal nemen, maakte hij niet bekend. Hij noemde de raketlanceringen een bedreiging voor de regionale veiligheid.

Japan en Australië kondigden direct sancties af tegen Pyongyang. De Japanse kabinetssecretaris Shinzo Abe noemde de lanceringen „een ernstig probleem in termen van vrede en stabiliteit”. Japan ligt binnen bereik van de raketten. Moskou noemde het een „provocatieve daad”.

Lees hier verder

Bron: Telegraaf