Geen Joint Strike Fighter met PvdA in regering

Vr 15 September 2006 10:40 | Frank | 3210 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De PvdA wil dat Nederland afziet van de aankoop van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) gevechtsvliegtuigen. Als de partij volgend jaar in de regering komt, dan stapt het uit het JSF-project. 'Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht. Dat wordt een hard punt in het verkiezingsprogramma.'

Dat zegt PvdA-woordvoerder Defensiezaken Luuk Blom deze week in Intermediair aldus elsevier. Volgens de plannen die er nu liggen zal Defensie in 2012 de eerste van 85 JSF jachtbommenwerpers in dienst nemen, ter vervanging van de F-16. Met het project is 6 miljard euro gemoeid.

Nederland moet voor het einde van het jaar beslissen of het JSF-vliegtuigen gaat kopen. Er moet dan een overeenkomst worden getekend met de Verenigde Staten over de productie, instandhouding en doorontwikkeling van het vliegtuig. Volgens Blom zal dat akkoord worden opgezegd als de PvdA in een nieuw kabinet komt.

'Verkapte overheidssteun'
'De bedoeling was dat de Amerikanen opdrachten aan de Nederlandse industrie in den brede zouden geven, maar feitelijk zijn bijna alle orders naar één bedrijf gegaan, namelijk Stork. Eigenlijk geven we verkapte overheidssteun aan dat bedrijf,' vervolgt de woordvoerder Defensiezaken.

Lees hier verder

Video van zoom

Bron: Elsevier / Intermediair

Reacties

    Stork schrapt 215 banen

    Vr 15 September 2006 17:29 | Frank |

    NAARDEN (ANP) - Stork schrapt bij twee werkmaatschappijen van zijn divisie Aerospace in totaal 215 banen. Daarvan verdwijnen er 185 banen bij de locaties Hoogeveen en Papendrecht en dertig in Geldrop. Dat heeft industrieconglomeraat vrijdag bekendgemaakt.

    Bij beide werkmaatschappijen van Aerospace, dat onder meer vliegtuigonderdelen maakt, zijn sinds 2006 al circa 110 tijdelijke arbeidsplaatsen verdwenen. Het concern neemt in het vierde kwartaal een reorganisatielast van naar schatting 10 miljoen euro. Stork verwacht met deze en andere maatregelen tegen eind 2008 25 miljoen euro te besparen.