Strippenkaart wordt OV-chipkaart

Do 29 Juni 2006 08:28 | Frank | 2840 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft zich woensdag schoorvoetend achter de plannen met de OV-chipkaart geschaard. Diverse partijen plaatsten kanttekeningen bij de voornemens van verkeersminister Karla Peijs, maar stemden uiteindelijk wel in.

Daardoor kunnen de bewindsvrouw, ondernemingen in het openbaar vervoer en lagere overheden doorgaan met de invoering van het vervoersbewijs, dat uiterlijk met ingang van 1 januari 2009 de strippenkaart moet vervangen. Oorspronkelijk had de strippenkaart al eind 2007 het veld moeten ruimen. Onlangs besloot Peijs een jaar extra uit te trekken voor de invoering.

De Kamer toonde zich kritisch over de voortgang van het project tot nu toe. Bijna alle partijen stelden vragen over de privacyproblemen, die volgens het College Bescherming Persoonsgegevens ontstaan als de vervoersbedrijven geen water bij de wijn doen. De PvdA dreigt de steun voor de minister in te trekken als het CBP in het najaar nog geen fiat heeft gegeven aan de komst van de kaart.

Hoorzitting

Minister Peijs werd nadrukkelijk gevraagd om te bemiddelen tussen het CBP en de Nederlandse Spoorwegen. Dinsdag was tijdens een hoorzitting al gebleken dat de kwestie nog lang niet is opgelost. Desondanks is de bewindsvrouw in tegenstelling tot de oppositie (SP, GroenLinks en in mindere mate PvdA) optimistisch gestemd. ,,De NS zal een stap moeten doen, wet is wet, het College zit in een riante positie'', zei Peijs, die een bemiddelende rol speelt tussen de partijen.

De minister was opgetogen dat de Tweede Kamer uiteindelijk akkoord ging met het kabinetsbesluit over de komst van de OV-chipkaart. Als de Kamer niet had ingestemd, was het project volgens haar ,,in de versukkeling geraakt''.
Bron: BNR