Poetin geeft visie tijdens lange persconferentie

Do 1 Februari 2007 21:19 | Frank | 2829 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat het Russische energiebeleid niet wordt ingezet als politiek wapen, dat het plaatsen van raketbases in Polen en Tsjechië in tegenstelling tot wat de Amerikanen beweren wel degelijk een bedreiging voor Rusland is en dat er geen samenzwering achter de moord op de voormalige Russische geheim agent Alexander Litvinenko zit. Dat heeft hij donderdag gezegd op zijn jaarlijkse persconferentie, die 3,5 uur duurde en waar zo'n 1.200 verslaggevers op af waren gekomen.

Volgens Poetin zijn de prijsstijgingen waarmee landen als Oekraïne en Wit-Rusland geconfronteerd zijn, ingegeven door de Russische wens een eerlijke prijs te ontvangen voor zijn olie en gas. "We zijn niet verplicht de economieën van andere landen te subsidiëren", aldus de president. Van politieke spelletjes zou dus geen sprake zijn.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de bouw van bases voor een raketschild in Europa niets te maken heeft met een dreiging die van Rusland zou uitgaan, maar Poetin zei niet te geloven dat de Amerikanen zich werkelijk zorgen maken over Iraanse raketten die Europa zouden kunnen bereiken, zoals ze beweren. Russische experts zouden hebben vastgesteld dat een dergelijke dreiging niet van Iran uitgaat en Poetin zei donderdag dat Rusland gepaste maatregelen zal nemen. "We zullen de nieuwste systemen ontwikkelen die onkwetsbaar zijn voor welk raketschild dan ook."

Lees hier verder...

Bron: Trouw