Democraten in VS willen zo snel mogelijk weg uit Irak

Ma 13 November 2006 12:09 | Frank | 3596 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In Washington krijgt de roep om een alternatieve militaire strategie in Irak steeds vastere vorm. Vooral na de overwinning van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen. Prominente Democraten zeiden gisteren dat de VS over vier tot zes maanden een begin moeten maken met het in fases terugtrekken van de militairen uit Irak.

In Washington en Londen is deze week overleg over een nieuwe benadering van de militaire strategie in Irak. Het vertrek van de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld en de dreun die de Republikeinen kregen bij de verkiezingen voor het Congres, afgelopen week, brengen nieuwe initiatieven op gang.

In Irak was er afgelopen weekend vooralsnog geen nieuws onder de zon: er vielen tientallen doden bij aanslagen in verscheidene delen van het land. De meeste slachtoffers vielen gisteren in Bagdad, waar een of mogelijk twee zelfmoordterroristen hun met explosieven behangen vesten tot ontploffing brachten bij een rekruteringsbureau voor de politie. Er vielen 35 doden en tientallen mensen, voornamelijk jonge mannen die een baan als agent hoopten te krijgen, raakten gewond. Ook elders in de stad vielen zaterdag en gisteren ongeveer zeventien doden bij meerdere aanslagen.

De Amerikaanse president Bush zelf zei zaterdag dat hij nog steeds een snelle terugtrekking van de troepen uit Irak uitsluit, maar dat hij wel openstaat voor nieuwe ideeën over de strategie in het Arabische land. Hij noemde de man die naar verwachting Rumsfeld zal opvolgen als minister van defensie, de voormalige CIA-baas Robert Gates, de ‘brenger van verandering’.

Bush praat vandaag met leden van een speciale commissie die al enige tijd alternatieven voor het huidige beleid in Irak onderzoekt. De commissie, Iraq Study Group genoemd, wordt geleid door de voormalige minister van buitenlandse zaken James Baker. Vertegenwoordigers van de commissie praten morgen met de Britse premier Blair. De premier zal de commissie onder meer op de hoogte stellen van de Britse standpunten over Irak.

Weinig vertrouwen
De populariteit van de Amerikaanse president Bush blijft intussen kelderen. Nog slechts 31 procent van de Amerikanen heeft vertrouwen in de president. Ongeveer tweederde van de bevolking verwacht dat zijn regering de komende twee jaar niet meer tot veel in staat is na de zware nederlaag in de verkiezingen. De peilingen maken duidelijk dat het ontslag van minister van defensie Rumsfeld niet positief heeft uitgepakt voor het Witte Huis. 85 % van de Amerikanen vind dat er genoeg reden is voor een impeachment.

Bron: De Stentor