Of je ben voor, of je bent tegen de JSF

Do 19 Oktober 2006 00:16 | Frank | 2675 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Nederland stapt in de volgende fase van het JSF-project. De PvdA, SP en Groen Links zijn er woensdag niet in geslaagd het kabinet af te laten zien van de ondertekening van het vervolgcontract. Een meerderheid van CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en de SGP geeft het groene licht voor de spoedige ondertekening. Die zal medio november plaatsvinden in Washington. Ondanks dat dit kabinet had gezegt geen grote beslissingen te nemen tot na de verkiezingen

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie vinden het niet nodig te wachten met de ondertekening tot na de verkiezingen van 22 november, zoals de linkse oppositie wil. De tegenstanders hoopten dat de Tweede Kamer in een nieuwe samenstelling tegen het besluit zouden stemmen van het dan inmiddels demissionaire kabinet.


Nu zal de Tweede Kamer dinsdag, in de laatste week voor het verkiezingsreces, voor een CDA-motie stemmen om het contract te ondertekenen. Van der Knaap zei te willen gaan voor zekerheid. Zo blijft de Nederlandse industrie in ieder geval nog bij het internationale miljardenproject voor een gevechtsvliegtuig betrokken. Als een volgend kabinet of Tweede Kamer in 2007 alsnog besluit uit het JSF-project te stappen, kost dat in dat jaar ruim 3 miljoen euro.

Prijs
De staatssecretaris verzekerde dat Nederland met de deelname aan het project niet méér geld kwijt is dan als Nederland het toestel pas koopt als het helemaal klaar is. De prijs per toestel zal namelijk hoger liggen voor landen die niet meedoen met het project. De JSF moet de verouderde F-16 vervangen.

De perikelen omtrent het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig domineerden woensdag het debat over de begroting van defensie voor 2007. Kamp en de PvdA beschuldigden elkaar ervan de feiten te verdraaien over de JSF.

Rapport
PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans zei zich te baseren op het recente JSF-rapport van de Algemene Rekenkamer. De linkse oppositie kreeg het ook niet voor elkaar het Rekenkamerrapport op korte termijn uitvoeriger te bespreken.

Volgens de laatste ramingen zullen de kosten voor de JSF 14,6 miljard euro bedragen over dertig jaar. Het aantal gewenste JSF-toestellen is nog onbekend.

Kamp gaf aan dat bijvoorbeeld alleen al op een tweejarige missie zoals in Afghanistan in totaal 66 F-16's nodig zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de afwisseling van de toestellen en hun bemanningen en onderhoudsdienst.
Bron: NU

Reacties

  Herben maakt ''geheime'' PvdA-notitie openbaar

  Do 19 Oktober 2006 01:22 | yayabla |

  Fractievoorzitter Mat Herben van de LPF heeft een volgens hem geheim PvdA-rapport uit 2001 over de Joint Strike Fighter (JSF) op zijn website gepubliceerd. Volgens Herben was het rapport destijds de reden voor de PvdA om voor de ontwikkeling van de JSF te kiezen. Het besluit van de PvdA de steun voor de aankoop van de straaljager in te trekken zou uit electorale overwegingen zijn genomen.


  De PvdA wees dinsdag bij de behandeling van de begroting van Defensie in de Tweede Kamer op een recent rapport van de Algemene Rekenkamer. Daaruit blijkt dat Nederland grote financiële risico''s loopt door de aanschaf van de JSF. De kosten van de ontwikkeling van de JSF zouden torenhoog oplopen. Niemand zou weten hoeveel de toestellen per stuk gaan kosten. Als Nederland onder druk van de PvdA uit het JSF-project stapt, zou dat volgens Herben de doodsteek zijn voor de defensie-industrie


  PvdA-Kamerlid Luuk Blom reageert laconiek. "Het is een beetje zielig, eerlijk gezegd. Herben brengt het als een geheim rapport, terwijl het nooit geheim is geweest. Bovendien was het een notitie." Het is volgens hem een goede gewoonte binnen de PvdA om met specialisten een notitie te maken over actuele onderwerpen. Blom stelt dat de notitie ''van een club defensiemensen'' nooit geheim is geweest, maar voor zover hij weet ook niet naar buiten is gekomen. Hij benadrukt dat zijn fractie altijd tegen deelname aan het JSP-project is geweest.

  Wat een spelletje... was lingo niet genoeg .....