Plaatsvervanger Sharon ingewijd in militaire geheimen

Vr 6 Januari 2006 10:54 | Frank | 2627 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
JERUZALEM - Terwijl artsen in de nacht van woensdag op donderdag het leven van de Israëlische premier Sharon probeerden te redden, werd zijn plaatsvervanger Ehud Olmert ingewijd in de belangrijkste militaire geheimen van de joodse staat. Olmert had ontmoetingen met onder meer de directeuren van de inlichtingendiensten Mossad en Shin Bet, de militaire geheime dienst en de hoogste militairen.

Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten en historici is in Israël alleen de premier op de hoogte van bepaalde details van het militaire programma. Dat geldt vooral de nucleaire wapens en aanvalsmogelijkheden die Israël heeft. Jeruzalem heeft tot nu toe nooit bevestigd of ontkend dat het over kernwapens beschikt, maar volgens bronnen bezit het land ongeveer 200 kernkoppen.


De premier kan niet in eigen persoon een kernaanval beginnen met een 'koffertje met rode knop', maar moet weten hoe hij daarvoor een bureaucratische commandolijn in werking kan zetten. De 60-jarige Olmert heeft, in tegenstelling tot Sharon, geen militaire achtergrond.

In de geschiedenis van Israël is een dergelijke tussentijdse overdracht van militaire geheimen tot nu toe slechts twee keer eerder voorgekomen. De eerste keer was in 1968, bij de ziekte van premier Levi Eshkol. De tweede keer was na de moord op Yitzhak Rabin in 1995. Toen nam Shimon Peres het roer over, die al eerder premier was geweest.

Veiligheidsmaatregelen

Overigens zijn de veiligheidsmaatregelen rond Olmert donderdag verscherpt. Hij mag onder meer niet meer zijn dagelijkse jog-rondje maken in de straten rond zijn huis in Jeruzalem. Joggen op straat vinden de veiligheidsfunctionarissen nu veel te gevaarlijk, zo meldden donderdag de lokale media. Als Olmert nog zijn conditie op peil wil houden, moet dat maar in een stadion.

Abbas

Ehud Olmert, heeft donderdagavond telefonisch overleg gevoerd met de Palestijnse president Abbas. Dat hebben regeringsbronnen in Jeruzalem gezegd. Het was de eerste keer sinds de ziekenhuisopname van Sharon dat er direct contact was tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit.

Persoonlijk contact tussen de regeringsleider van Israël en de Palestijnse president komt niet vaak voor. De inhoud van het telefoongesprek is niet bekendgemaakt. Abbas nam eerder donderdag wel contact op met het kantoor van Sharon om namens de Palestijnse Autoriteit medeleven te betuigen.

Kadima

De onlangs opgerichte partij Kadima van de Israëlische premier Sharon blijft ondertussen zeer populair onder de kiezers, ook als de eerste minister wegvalt als beoogd lijsttrekker. Dat bleek donderdagavond uit een peiling in opdracht van de krant Haaretz. Ondanks de kritieke toestand van Sharon behoudt Kadima een leidende positie voor de parlementsverkiezingen van eind maart.

Sharon splitste zich vorig jaar af van de rechtse Likudpartij en hij richtte Kadima op. Hij kreeg steun van andere prominenten, zoals Shimon Peres en huidige waarnemend premier Olmert. De partij is nog volledig gericht op Sharon en een echte opvolger is er nog niet.

Haaretz peilde de stemming als Kadima zou besluiten om Peres, die recentelijk zijn Arbeidspartij de rug toekeerde, als leider aan te wijzen. De partij zou dan 42 van de 120 zetels in de Knesset krijgen, ongeveer evenveel als het aantal dat Kadima zou krijgen voordat Sharon een beroerte kreeg. Olmert, de meest waarschijnlijke keuze voor het Kadima-leiderschap, zou 40 zetels kunnen binnenhalen.
Bron: nu.nl