Bush staat volledig achter Rumsfeld

Za 15 April 2006 11:40 | Frank | 2728 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
President Bush heeft gezegd dat hij vierkant achter minister van Defensie Rumsfeld staat. Rumsfeld ligt onder vuur door kritiek van een aantal generaals die in Irak hebben gediend.
In een verklaring roemde Bush "het energieke en standvastige leiderschap van Rumsfeld in deze krititische periode".

De oud-generaals beschuldigen de bewindsman van grove fouten in de Irak-oorlog, arrogantie en willen dat hij aftreedt. De afgelopen dagen nam de ene na de andere oud-generaal Rumsfeld onder vuur. Volgens ex-generaal John Riggs schept de minister een ‘sfeer van arrogantie’. Oud-generaal Charles Swannack leidt Rumsfeld de oorlog in Irak op ‘microniveau’. “We hebben een nieuwe minister van Defensie nodig.”

Deze week pleitte generaal John Batiste, die bevelhebber in Irak was tot november, voor een ‘frisse start in het Pentagon’. Rumsfeld zou gedegen militaire besluitvorming in de wind slaan en legerofficieren intimideren. Een andere criticus van de minister is Anthony Zinni, voormalig speciaal gezant van president Bush voor het Midden-Oosten.

Reactie Rumsfeld
De minister reageerde vrijdag zelf ook op de kritiek van hoge militairen. Voor de Arabische zender Al Arabiya zei Rumsfeld "dat het een draaimolen zou worden" als functionarissen zouden worden vervangen, elke keer nadat ze waren bekritiseerd. Hij wees erop dat er duizenden generaals en admiraals zijn en dat het geen zin heeft een minister van Defensie te vervangen wanneer er van twee of drie kritiek komt.

Zorgwekkend
Militaire deskundigen noemen de kritiek van de oud-generaals op Rumsfeld zorgwekkend. De steun die Bush geniet in het leger dreigt ondermijnd te worden, terwijl die cruciaal is voor bijvoorbeeld de wederopbouw van Irak. Nu het Amerikaanse volk steeds negatiever gestemd is over Irak, kan de regering het zich niet veroorloven die steun te verliezen, zegt Kurt Campbell, voormalig onderminister van Defensie. Ook de Republikeinen in het Congres hebben Rumsfeld tot dusver weinig steun gegeven.

Strategie verpesten
Maar Bush kan zich niet zomaar distantiëren van zijn minister van Defensie. “Dat zou de hele strategie van de afgelopen drie jaar in twijfel trekken en dat zou een uiterst negatief signaal afgeven”, aldus Campbell. Het Witte Huis sprak dan ook zijn steun uit voor Rumsfeld. “De president gelooft dat de minister prima werk doet in een uitdagende periode in de geschiedenis van ons land”, aldus woordvoerder Scott McClellan.

Ook Bush peinst er niet over om hem te ontslaan. Volgens Bush functioneert Rumsfeld uitstekend.

Pentagonwoordvoerder Eric Ruff verzekert dat Rumsfeld niet overweegt af te treden. Wat betreft de kritiek zegt Ruff dat ‘ik niet weet hoeveel generaals er zijn. Het zijn er minstens een paar duizend, en zij hebben allemaal een mening. Dat is weinig verrassend, we zijn in oorlog.’

De als eigenzinnig en compromisloos bekend staande Rumsfeld was een van de geestelijk vaders en pleitbezorgers van de aanval op Irak. Hij werd bekritiseerd omdat hij een te kleine troepenmacht naar Irak zou hebben gestuurd en het Iraakse verzet tegen de Amerikaanse bezetting zou hebben onderschat. Ook kwam Rumsfeld onder vuur te liggen wegens de mishandelingen van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis.

Bron: Planet