Britse rechter akkoord met uitlevering hacker aan VS

Do 11 Mei 2006 09:44 | Frank | 2973 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum/AP) - De Britse hacker Gary McKinnon, die ervan wordt verdacht te hebben ingebroken in de computersystemen van het Amerikaanse leger en de ruimtevaartorganisatie NASA, mag van de rechter aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd.


Dat is woensdag bepaald. De 40-jarige Londense computerfanaat is in de Amerikaanse staten New Jersey en Virginia aangeklaagd wegens het zich illegaal toegang verschaffen tot in totaal 97 computers. Daarmee zou hij voor 700 duizend dollar (588 duizend euro) schade hebben aangericht.

McKinnon zegt zelf nooit de intentie te hebben gehad de computersystemen waartoe hij zich toegang verschafte te ontwrichten. Hij was naar eigen zeggen op zoek naar materiaal over het bestaan van ufo's en kwam er met behulp van een eigen computerprogramma achter dat hij op veel computers kon inloggen zonder wachtwoord te hoeven intypen. Hij hackte tussen februari 2001 en maart 2002 onder meer een computer in het Pentagon en het netwerk van de bevoorradingsdienst van de Amerikaanse marine, maar hoewel hij gevoelige gegevens kon inzien heeft McKinnon geen geheime informatie opgevraagd, wees een Amerikaans onderzoek uit.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft toegezegd McKinnon niet op basis van de na 11 september 2001 aangenomen antiterreurwetgeving te behandelen (die maakt het mogelijk dat hij bijvoorbeeld zonder proces op de marinebasis Guantanamo Bay gevangen wordt gezet), maar zijn advocaten vinden die toezegging onvoldoende. De Britse rechter oordeelde woensdag echter dat McKinnon door Amerikaanse computers te hacken het risico liep in de VS vervolgd te worden en volgens hem is de Amerikaanse toezegging voldoende garantie voor een regulier proces voor een federaal hof. De Britse minister van binnenlandse zaken John Reid neemt het uiteindelijke besluit om McKinnon al dan niet uit te leveren, maar daartegen kan de hacker nog in beroep gaan.

Bron: Trouw