'Biologische groenten niet gezonder'

Do 26 Januari 2006 10:18 | Frank | 2720 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Gewone groenten zijn net zo gezond als biologisch geteelde groenten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in biologische groenten nauwelijks meer 'gezonde' stoffen als vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten.

Dijkstra b.v.
Foto: Dijkstra b.v.

De bond heeft vijftien biologisch geteelde groenten en reguliere varianten daarvan bekeken. Van broccoli, spinazie, bloemkool, witlof, andijvie en komkommers tot tomaten (tros en gewone), sla (kropsla en ijsbergsla), champignons, winterwortel en ui.

Ze zijn geanalyseerd op onder meer het gehalte aan vitamine C, mineralen (ijzer en calcium), vezels en antioxidanten: stoffen die als gezond door het leven gaan. Antioxidanten verlagen het risico op kanker en hart- en vaatziekten.

In sommige groenten zitten wat meer van die ‘gezonde’ stoffen, in andere wat minder. De verschillen zijn echter zo klein dat het voor een groente-eter niet of nauwelijks zal uitmaken of hij biologische of reguliere groenten kiest, concludeert de Consumentenbond. Ook is er geen verschil in voedingswaarde.

Als er al verschillen zijn, dan zitten die voornamelijk in het gebruik van bestrijdingsmiddelen, stelt de bond. In Nederland valt een kleine 5 procent van het groente en fruit in de categorie ‘biologisch geteeld’.

Biologica, de ketenorganisatie voor biologische landbouw, reageert teleurgesteld. ‘Niet leuk’, zegt Bert Ruitenbeek van Biologica. ‘Er zijn de afgelopen jaren honderden studies verschenen, de meeste met een positieve uitkomst, en slechts een paar negatieve. Dit is weer een nieuwe, een van de vele. Daar houd ik me maar aan vast.’

Het Louis Bolk Instituut in Driebergen is verbaasd. Het instituut coördineert een groot onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologisch voedsel. Dat is eind 2005 begonnen en duurt twee jaar. In veel biologische producten zijn bij herhaling hogere gehalten aan gezonde stoffen gevonden, zegt het instituut. ‘Maar wat voor effect dat heeft op de gezondheid is niet bekend, ook al niet omdat onbekend is hoe dat moet worden gemeten.’

Bron: Telegraaf / Volkskrant

Reacties