EU sceptisch over 'knieval' Microsoft

Wo 18 Oktober 2006 02:31 | Frank | 3266 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Alle seinen staan op groen voor de gelijktijdige introductie in de Verenigde Staten, Europa en Azië van Vista, de nieuwe versie van Windows. Fabrikant Microsoft zegt dat het wijzigingen heeft aangebracht in het besturingssysteem voor pc’s die de bezwaren van de overheid in Brussel en Seoel wegnemen. Vista komt volgende maand op de markt voor grote bedrijven.

‘s Werelds grootste softwareproducent en de Europese Commissie liggen al jaren in de clinch over Windows, dat op circa 800 miljoen computers is geïnstalleerd. In 2004 legde het dagelijks bestuur van de Europese Unie Micro$oft een boete op van 497 miljoen euro, omdat het bedrijf misbruik had gemaakt van zijn marktmacht om concurrenten te dwarsbomen.

‘We hebben er het volste vertrouwen in dat we nu aan de Europese wetten voldoen’, zei Micro$ofts huisadvocaat Brad Smith. Eerder had Micro$oft gedreigd dat Vista later in Europa op de markt zou verschijnen omdat de Commissie te ingrijpende wijzigingen wilde.

In Brussel wordt het optimisme van Micro$oft, dat het bedrijf aan de Europa’s wensen zou voldoen, niet gedeeld. ‘Er is nog niks beslist’, aldus een zegsman van de Commissie. ‘Er is ook geen groen licht gegeven. We ondernemen alleen nu geen actie. Wel houden we nauw in de gaten welk effect Vista op de markt heeft en we zullen iedere klacht onderzoeken.’

De afgelopen weken is er verbaal vooral geprotesteerd door bedrijven die beveiligingssoftware maken voor computers. Zij stelden dat Micro$oft informatie achterhoudt over Vista, waardoor hun programma’s niet optimaal kunnen functioneren. Micro$oft zegt dat probleem te hebben verholpen, al zeiden de concurrenten nog niet te kunnen beoordelen of dat ook werkelijk het geval is.

Bron: Volkskrant.nl

Reacties

  Microsoft geeft broncode Vista prijs

  Wo 18 Oktober 2006 08:45 | Frank |

  DEN HAAG (GPD) - Softwaremaker Microsoft gaat overstag voor de druk van de Europese commissie en geeft vandaag de broncodes prijs van zijn nieuwe besturingssysteem Vista. Daarmee wordt het mogelijk dat concurrerende softwaremakers hun applicaties geschikt maken voor de nieuwe variant van Windows.


  Steve Ballmer, bestuursvoorzitter van Microsoft, kondigde aan dat de broncode openbaar wordt gemaakt: ,,Lokale tijd in Seattle, niet die van Rome".
  Het nieuws is met voorzichtig enthousiasme begroet. ,,De belangrijkste vraag nu is wanneer Microsoft precies de gedetailleerde informatie beschikbaar maakt", reageerde Symantec, een bedrijf dat beveiligingssoftware levert.


  Ach die heb ik al jaren:


  if (system_ok())
  crash(to_dos_prompt)
  else
  system_memory =
  open("a:\swp0001.swp", O_CREATE);
  while(something)
  {
  sleep(5);

  get_user_input();
  sleep(5);

  act_on_user_input();
  sleep(5);
  }
  create_general_protection_fault();