Kamer toch tegen proef legale wietteelt

Do 22 Juni 2006 21:42 | Frank | 3465 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een meerderheid van de Tweede kamer voelt op dit moment niets voor een proef met legale wietteelt. Eerder leek er wel een ruime meerderheid voor te zijn omdat PvdA en de regeringspartijen VVD en D66 zich sinds vorig jaar inzetten voor een experiment met gereguleerde wietteelt.

Minister Piet Hein Donner van Justitie liet deze week echter weten dat zo'n proef er onder hem absoluut niet zou komen. Het zou in strijd zijn met de Europese regelgeving en andere internationale afspraken; bovendien voelde hij niets voor het plan. Dat bestond eruit dat de minister met een motie zou worden verzocht het Openbaar Ministerie (OM) op te dragen, gedurende de proef af te zien van opsporing en vervolging van vooraf geselecteerde telers en handelaren.

Volgens Donner gaat echter hij en niet de Kamer over het vervolgingsbeleid van het OM: ''Je huurt een minister van Justitie niet in om de wet te overtreden.'' Donner kondigde wel aan dat het OM nog harder gaat optreden tegen illegale wietplantages.

De VVD trok vandaag haar steun aan het plan in evenals D66, al blijven beiden wel voorstander van een proef. VVD-Kamerlid Frans Weekers zei dat er op den duur zeker een experiment met gedoogde teelt moet komen. Hij wil echter meer tijd uittrekken om geleidelijk te komen tot een stappenplan, waarin de proef wel een plaats heeft.
Bron: FOK! (Rob)