Voor 150.000 euro de ruimte in

Vr 29 September 2006 11:33 | Frank | 2349 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Binnenkort is het mogelijk om je als toerist een dagje astronaut te voelen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Zakenman Richard Branson onthulde het ontwerp van het toestel, waarmee hij voor 2010 mensen de ruimte in wil schieten. Het ruimteschip wordt eerst onder een vliegtuig tot op 15 kilometer hoogte gebracht, daar losgekoppeld en dan gelanceerd tot een hoogte van zo'n 100 kilometer.

Gewichtloos
Tijdens de ruim 2 uur durende ruimtevlucht ervaren de passagiers, net als echte astronauten, gewichtloosheid. 200 mensen hebben zich inmiddels ingeschreven voor een tripje. De vluchten zullen vertrekken vanuit Californië en tickets zijn verkrijgbaar voor zo'n 150.000 euro.

Niet leuk
Dat zal Anousheh Ansari, de eerste vrouwelijke ruimtetoeriste, niet echt leuk vinden. Zij is vrijdag op aarde teruggekeerd van een elf dagen durend verblijf aan boord van het internationale ruimtestation. Samen met de Russische kosmonaut Pavel Vinogradov en de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams landde zij na een ruim drie uur durende vlucht aan boord van een Sojoez in de steppen van Kazachstan. Nadat de Sojoez door de dampkring was gebroken spoedden twee vliegtuigen en twaalf helikopters zich naar de vermoedelijke landingsplaats om de drie te verlossen uit de iets te krappe capsule, die op zijn zijkant was neergekomen.

Ansari en de andere twee werden naast de capsule in een stoel gezet zat om bij te komen, een deken om zich heen geslagen vanwege de vrieskou. Nadat Ansari's man zich bij het gezelschap had gevoegd werden de drie met stoel en al het vliegtuig in gedragen dat hen naar het trainingscentrum voor kosmonauten bij Moskou zou brengen.

Propaganda
De 40-jarige zakenvrouw Ansari, die als meisje uit Iran naar de VS emigreerde, is de vierde ruimtetoerist, en de eerste vrouw, die tegen betaling een ruimtereis heeft gemaakt. Ze zou er twintig miljoen dollar voor hebben betaald. Eerder brachten al drie andere, mannelijke privé-astronauten tegen betaling een bezoek aan een ruimtestation. De eerste vrouwelijke niet-betalende ruimtetoerist was de Britse Helen Sherman, die in 1991 het ruimtestation Mir bezocht nadat ze een wedstrijd had gewonnen.

Onderdirecteur van het Russische ruimtevaartcentrum, Aleksej Krasnov, zei dat de prijs van een ruimtereis vanwege de inflatie moet worden verhoogd tot 21,8 miljoen dollar. De prijs mag echter niet teveel stijgen, zei hij, want:
"dan lopen we de kans een toeristenmarkt met goede vooruitzichten te verspelen".

Ook de popster Madonna wil wel een keer meevliegen heeft ze laten weten.

Bron: Nieuws,nl / RTL