Twee derde bevolking wil rem op privatiseringen

Za 4 Maart 2006 12:00 | Frank | 2870 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Ruim twee derde van de bevolking (69 procent) wil dat het huidige beleid van privatiseringen wordt afgezwakt. De verzelfstandiging van de Nederlandse Spoorwegen moet volgens 63 procent zelfs worden teruggedraaid. Ruim de helft (54 procent) wil dat de privatisering van de energiesector ongedaan wordt gemaakt.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek dat Maurice de Hond in opdracht van de SP heeft verricht. Een kwart vindt dat de politiek het huidige beleid van liberalisering juist moet voortzetten of moet opvoeren.

SP-leider Jan Marijnissen vindt dat er een einde moet komen aan „de golf van privatiseringen en liberaliseringen”. Hij stelt dat de Tweede Kamer daarmee een begin kan maken door het wetsvoorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de energiebedrijven te splitsen weg te stemmen. Volgens hem is er „al veel te veel verkwanseld uit een blind geloof in alsmaar meer marktwerking”.

Over de resultaten van alle liberaliseringen de afgelopen 25 jaar is 63 procent van de bevolking negatief. Een op de tien is positief en ruim een kwart oordeelt neutraal.

Alleen de privatisering van de telefoniemarkt wordt door een meerderheid geslaagd genoemd, namelijk door 53 procent. Het meest negatief zijn de mensen over de verzelfstandiging van de NS. Drie kwart bestempelt deze als mislukt. Circa de helft vindt dat ook bij de energiebedrijven (55 procent), het bus- en streekvervoer (52 procent) en de taxibranche (48 procent).

Bijna drie kwart van de mensen die negatief zijn over de liberaliseringen, vindt dat niet de mens maar de winst centraal is komen te staan. Ook is van de VVD-stemmers 67 procent die mening toegedaan. Verder klagen veel mensen dat de diensten duurder zijn geworden en de kwaliteit is verminderd.

Bron: Telegraaf