Tientallen doden bij dubbele zelfmoordaanslag in Iraakse moskee

Vr 18 November 2005 14:21 | Frank | 2607 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - Twee personen hebben zichzelf vrijdag in een sjiitische moskee in de Iraakse plaats Khanaqin tijdens de gebedsdienst opgeblazen. Volgens het Iraakse leger zijn daarbij 52 doden en 65 gewonden gevallen.

Khanaqin ligt 140 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad, in de buurt van de grens met Iran. Nadere bijzonderheden waren niet direct bekend.

Bij twee aanslagen met autobommen vielen vrijdag in een woonwijk in het centrum van Bagdad acht doden en 43 gewonden. Doelwit was volgens Amerikaanse en Iraakse functionarissen het Hamrahotel, waar veel buitenlandse journalisten verblijven.

Door de explosies stortte een aantal woonpanden in. Het zwaar verstevigde hotel raakte beschadigd en volgens een bewaker vielen er enkele gewonden. De doden waren Iraakse burgers. De brandweer redde een vijf leden tellend gezin uit een gedeeltelijk ingestort huis.

Aanvankelijk werd gezegd dat de aanslagen waren gericht tegen een gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken waar Amerikaanse soldaten afgelopen zondag 173 ondervoede gevangenen aantroffen, van wie sommigen leken te zijn gemarteld. Dat gebouw staat niet ver van het Hamrahotel.

Bron: ANP