D66 verwijt Brussel 'Big Brother gedrag'

Di 16 Januari 2007 18:47 | Frank | 5099 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

STRAATSBURG - D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat de Europese Unie geen projecten moet financieren waarbij passagiers in vliegtuigen gefilmd worden. Ook is ze er op tegen dat reizigers via een chip in hun instapkaart te traceren zijn op de luchthaven.


„De muren luisteren straks letterlijk mee, dit is Orwells 1984!”, zegt In 't Veld. De Commissie financiert projecten waarbij de mogelijkheden van videobeelden en geluidsopnames in een vliegtuig onderzocht worden, evenals een experiment met een traceerbare chip in de instapkaart.

1984Amerikaanse regelgeving die bepaalt dat 'bepaalde individuen' verplicht hun biometrische info via het paspoort beschikbaar stellen, willen ze tot de VS worden toe gelaten. In 't Veld noemt ze een „onacceptabele inbreuk op de privacy”.

Ondanks berichten dat de markt een beetje afremt, verschijnt toch veel nieuws over toepassingen van RFID. Een overzicht. Er was een bericht over microchips die het glucosegehalte van diabetici meten, althans, er is patent aangevraagd voor die technologie. Een grote autofabrikant tekende een contract om zijn voertuigen te kunnen traceren, in Zuid Korea komt de eerste huishoud-RFID-robot op de markt, het Duitse Nanotron technologies presenteert de eerste low-power, nauwkeurige lange afstands radio-sensoren, een Australisch bedrijf gaat bosbranden monitoren, een ziekenhuis in New York voert de technologie op grote schaal in na een succesvolle pilot, in India worden cricket-tickets voorzien van RFID, satelieten gaan Heineken-bier traceren... om maar iets te noemen.

Bronnen:

http://rfid.emerce.nl
www.nieuws.nl
www.telegraaf.nl


Bron: Zie artikel